• bir kitap nasıl katledilir anlamak için türkçe çevirisi okunması gereken kitap. daha önce de söylendiği gibi berbat bir çevirisi var. yani hayatınızda motor miğferi ya da nikotin yaması diye birşey duymadıysanız şaşırmayın çünkü ben de duymadım. kaskı miğfer bandı yama diye çevirmek için dünyadan bihaber olmak lazım. cümleler ise alakasız. yani bir paragrafta alakasız yapıda bir sürü cümle var. gördüğüm en kötü çeviri herhalde bu kitabındı.
  • richard h. thaler ve cass r. sunstein adlı yazarların yazdığı , 2017 nobel ekonomi ödüllü , insan davranışlarını örneklerle anlatan kitabı.

    --- spoiler ---

    -büyük tabaklar ve yiyecek paketleri daha fazla yemek demektir ve bunlar büyük dürtü anlamına gelirler (bir ipucu: eğer kilo vermek istiyorsanız küçük tabaklarda yiyin, sevdiğiniz yiyecekleri az alın ve buzdolabında fazla yiyecek tutmayın)."

    -düşünün/a) eğer enerji tasarrufu yöntemleri kullanıyorsanız 350 dolar tasarruf yapmış olursunuz; b) enerji tasarrufu yapmazsaniz yılda 350 dolar kaybedeceksiniz. burada b) kampanyası kayıpla ifade edilmiştir ki, a) ifadesinden daha etkilidir. eğer hükümet enerji tasarrufunu teşvik etmek istiyorsa b seçeneği daha güçlü bir dürtüdür.

    -insanlar objelere belirli değerler atfetmezler. bir şeyden vazgeçmek zorunda olduklarında, aynı şeyi alırken duydukları sevincin iki katı kadar üzülürler.

    -ışıldak etkisi

    insanların sosyal normlara ve davranışlara uyum göstermek için büyük çaba göstermelerinin bir nedeni de, başkalarının, onların davranışlarına çok dikkat ettiğini düşünmeleridir. insanların normal kıyafetle gittiği bir yere farklı bir kıyafetle giderseniz, herkesin size garip ifadelerle bakar gibi olduğunu hisseder, hakkınızda farklı şeyler düşündüklerini hayal edersiniz. ama bu tür korkusu olanlara söylüyoruz: aslında kimse size, sandığınız kadar dikkat etmez.

    -insanlara niyetlerini sorarken, aynı zamanda yapacaklarını ne zaman ve nasıl yapacaklarını da sorarsanız, dürtünün önemi ve etkisi de artar.

    -çoğumuz birlikte yemek yediğimiz insanların beslenme alışkanlıklarından etkilenir, onları benimseriz. daha önce de dediğimiz gibi, şişmanlık bulaşıcıdır ve eğer çok sayıda kilolu arkadaşınız varsa sizin de şişmanlamanız ihtimali vardır. başka insanlarla yemek yemek de kilo aldırabilir insana." başka birisiyle beraber yemek yiyen bir insan normal olarak yalnız yediği zamandan yüzde 35 daha fazla yer; dört kişilik bir grupta insanlar yaklaşık yüzde 75, yedi kişilik ya da daha kalabalık gruplarla beraber yiyenler de yüzde 96 fazla yemek yerler.

    -seçenek sayısı artınca süreç daha karmaşık ve güç olmakta ve bazı insanlar seçim yapmaktan vazgeçmektedir.
    --- spoiler ---
  • orjinal adı "nudge" olan, nobel ödüllü thaler ve sunstein'in davranışlarımızın arkasındaki etkenlere açıklamalar getirmeye çalışan bir kitap. kendi alanının başyapıtları olan kahneman'ın "hızlı düşünme yavaş düşünme" ve ariely'nin "akıldışı ama öngörülebilir" kitaplarına göre biraz daha hafif ve okuması kolay bir kitap. en azından öyle olması gerekiyor fakat ne yazık ki o kadar kötü bir çevirisi var ki insanı kitabı okumaktan soğutuyor. typo, yanlış çeviri, anlamsız kelime ve cümle yapıları ne ararsanız bu kitapta.
  • kötü bir çevirisi olmayan pegasus yayınlarından çıkma davranışsal iktisat temelli bir kitap.

    kitabı henüz bitirmedim, 200'ler civarındayım. ancak çeviri beni hiç rahatsız etmedi. bu kitabın çevirisi kötüyse daha önce okuduğum kitaplardan bazılarının editörü, çevirmeninden tut matbaasınbdaki çırağa kadar hepsi kazığa oturtulmalı.

    kitaba yöneltebileceğim tek eleştiri: oldukça fazla hap bilgi içeren, hiç sıkmayacak bir eser olduğunu düşündürtürken emeklilik ve yatırım konularından bir türlü çıkamaması ile ekonomi bilmeyenleri sıkacak olmasıdır.

    bitirince genel bir yorum yaparız artık.

    bu arada, bir öğrencime hediye edecekken biraz ağır geleceğini düşündüğüm için, en okunmamışından elimde fazla bir tane bulunmakta.

    takas tekliflerine açığız efendim.
  • ben çevirisinden rahatsız olmadım. kitabı anlamak için biraz ekonomi bilgisi gerekiyor.
  • richard h. thaler ve cass r. sunstein 'in eko-politik kitabı.
    esasında liberal ekonomi tabanlı; "bireysel emeklilik sistemi süper birşey, neden katılmıyorsunuz ki deli misiniz?" gibi bir cümleyle tanımlanabilecek bir kitap.
    istatistiki verileri, araştırma ve tahlil incelemeleri nedeniyle okunabilir. onun haricinde bu konulara az çok hakimseniz size katabileceği bir şey yok. zaman kaybetmeyin.
  • • kitap incelemesi •

    dürtme (nudge)
    yazan: richard h. thaler, cass r. sunstein
    yayınevi: pegasus

    herkesin “dürtülmeye” ihtiyacı vardır

    devlet bizi kazalara veya başka belirsizliklere karşı korusun istiyor, ama aynı zamanda onun özgürlüğümüzü kısıtlamasına karşı çıkıyoruz. uzman kişilerin emir ve talimat vermelerinden hoşlanmıyor, fakat kendimizin veya toplumun yararına olacak birtakım önlemleri almaktan üşeniyoruz. emeklilik maaşımızın fazla olmasını istiyor, ancak bunun için gerekli tasarrufu yapmaktan uzak duruyoruz... örnekler çoğaltılabilir. peki bu çelişkiler nasıl giderilir?

    "dürtme" kitabının nobel ödüllü yazarları, sözü edilen çelişkilerin giderilmesi için "paternalist özgürlük" adını verdikleri bir yaklaşımı savunuyorlar: seçme özgürlüklerini kısıtlamadan, insanları faydalı kararlar almaya yönlendirmek, yani onları hafifçe "dürtmek".

    davranışsal iktisadın savunduğu gibi, insanların salt akılcı yaratıklar olduğunu söyleyemeyiz ve onların seçimlerini etkileyebilecek küçük, kolaylaştırıcı ve meşru "tuzaklar" ("dürtme"ler veya teşvikler), hem kendileri hem de toplum için daha kârlı ve yararlı olabilir. örneğin bir dergi aboneliğinin, itiraz etmediğimiz sürece, yıl sonunda otomatik yenilenmesi bir "dürtme"dir. trafik cezalarını erken ödeyenlerin daha az para kaybetmeleri de bir "dürtme" örneğidir. organlarını bağışlamak isteyenlerin değil de, istemeyenlerin bir belgeyi imzalamalarını gerektiren, böylece organlarını bağışlayanların sayısını arttıran bir uygulama da öyle...

    kitap, aklımızın nasıl "akılsız" olabileceğini ve kestirme yöntemleri sevdiğini gösteren bazı deneyleri anlatarak, emeklilik, sağlık, vb. kamu politikalarını daha yararlı ve etkili hâle getirebilecek öneriler sunuyor. paternalist özgürlük anlayışı çerçevesinde sunduğu önerilerin de demokratik ülkelerin vatandaşlarının seçme özgürlüklerine zarar vermeyeceğini savunuyor.

    "hızlı ve yavaş düşünme" kitabı gibi (https://1000kitap.com/gonderi/101638814) kendimizi, kalabalıkları ve hatta ekonominin işleyişini daha iyi anlamak için okunabilecek kitaplardan. klasik iktisada meydan okuyan davranışsal iktisat alanındaki tüm kitaplar gibi...
  • ilk bakışta facebook zımbırtısı gibi görünse de the nudge kitabının çevirisidir. kitabın ana fikri çok iyi olmasına rağmen çevirisi inanılmaz kötü ve boğucudur. birileri tekrar çevirmeli bu kitabı. çünkü bilinen tabu ve şehir efsanelerini yıkmaktadır. pegasus diye bir yayınevinin var olması yayın dünyası açısından büyük bir talihsizlik. her şeye de sazan gibi atlıyorlar hemen çevirip piyasaya sürelim diye. yazık oluyor çok yazık.
  • sosyal medyada bu aralar çokca ismi geçen, başarısız çevirisi ile okuyana eziyet eden, orijinali farklı türkçesi farklı şeyler anlatan kitap (denemesi).
    edit: "gözden geçirilmiş çevirisiyle, güncellenmiş yeni baskı" yazıyor yeni baskısının kapağında. çevirisi düzeltilmiş. emeği geçenlere tşk.
  • çevirinin kötü olmasından ziyade ortalama okuyucunun isteklerine cevap veremeyen kitap.

    okurken sistemli biçimde oturtamadım kafamda anlattıklarını. henüz bitirmedim ama anladığım iki şey var:

    1. emeklilik yatırımlarım çok kötü.
    2. hisse senetleri her zaman kazandırır.

    edit: ortalama okuyucudan kasıt kitaptaki tabirle econ olmayanlar. ortalama bir ekonomi bilgisine sahip olanlar.
hesabın var mı? giriş yap