aynı isimde "e (programlama dili)" başlığı da var
  • türk alfabesinin baştan 6. harfi.
    sondan 22 - 23 - 24?
    sözelciler baksın bi.
  • ‘eeeeee’ diyince insan yok yere meraklanıyor.
    oysa sadece bir kaç tane e .
  • dogal logaritma* tabani, log_e*'dir ayrica. yukarda soylenmis, euler's numberda denir.

    sayinin degeri de n=0:inf, sum(1/n!)

    yani 1/0!+1/1!+1/2!+...a esit.
  • türevi ve integrali kendisine eşit olan yegane fonksiyon e^x 'in başrol oyuncusu olan sayıdır. ol sebepten, zaman domeninden frekans domenine geçerken, laplace domenine geçip diferansiyel denklemleri cebirsel denklemler haline çevirirken kullandığımız transformasyonlarda bu sayıyı görürüz. işimizi kolaylaştırır. diğer taraftan doğal artma ve azalmanın görülebileceği tüm sistemlerde, faiz hesaplamaları, kondansatör voltajı, ısı yayılımı, popülasyon değişimi gibi hesaplamalarında bu sayıyı görürüz. doğa, pi'yi sevdiği gibi bu sayıyı da sever..
  • maalesef geniş bir genç kitle tarafından kelimelerin sonundaki "i" harfi yerine kullanılan harf. örneğin "sizinki eski, bizimki yeni" cümlesi "sizinke eske, bizimke yene" şeklinde telafuz edilmektedir. bunu aşırı salak şekilde uzatarak da yapmıyorlar, sadece "i" yerine "e" harfini kullanıyorlar.

    nedenin özentilik ve diksiyon eğitimindeki eksiklik olduğunu düşünüyorum. bir de tabi plaza ingilizcesi unsuru var ki, o da bu duruma sebep olmaktadır.
  • john napier tarafından keşfedilen ve leonhard euler tarafından ismi atanan e aşkın sayısının klasik bir anlatımı var. jakob bernoulli'nin bileşik faiz problemlerini incelerken yaptığı keşifte, e sayısı şu biçimde gösterilmektedir;

    "elinde 1 lirası olan bir yatırımcı, parasını yılda %100 faiz veren bir bankaya yatırırsa,bir sene sonra 2 lirası olacaktır. diğer yandan bu yıllık faiz %50 – %50 şeklinde yılda iki kez işlerse, yatırımcının yıl sonundaki parası (1 + ½)² = 2,25 lira olacaktır. benzer şekilde eğer faiz yılda dört kez %25 oranında işlerse, yatırımcının yıl sonundaki parası (1 + 1/4)4 = 2,4414... lira olacak, faiz her ay %8,333... oranında işlerse yıl sonundaki para (1 + 1/12)12 = 2,6130... lira olacaktır. faizin işleme süresini daha da kısaltırsak, her hafta işleyen faiz yıl sonunda 2,6925... lira, her gün işleyen faiz yıl sonunda 2,71453... lira verecektir."

    ben bir vakit ne amaçla gerçekleştirdiğimi bilmesem de, e sayısını türetmenin farklı bir yolunu bulmuşum. bir şey icat ettiğimden değil ama bir değişkenin sonsuz küçük artımı demek olan diferansiyel metodu ile basitçe e sayısını türettiğimi fark ettim. bu türetme yöntemini görsel olarak paylaşan bir internet paylaşımı da bulamadım. o yüzden e sayısını bir de şu şekilde görün istedim:

    excel hesaplaması resmi

    alternatif link

    a sütunu "doğal sayılar" grubu.

    b sütunu doğal sayıların kendisiyle üssünün alınması (n^n)

    c sütunu doğal sayı karesinin bir önceki doğal sayı karesine bölümü (b3/b2, b4/b3 gibi ...)

    d sütunu ise c sütununda elde edilen sayının bir önceki sayıdan farkı (c3-c2, c4-c3 gibi...)

    gördüğünüz üzere, yapılan işlemde, d sütununda e sayısına (2.71828...) bir yakınsama var.

    e sayısının bu şekilde de türetilebileceğini göstermek, bu gizemli aşkın sayının üzerinde farklı biçimde düşünmemize olanak tanıyabilir; kim bilir, belki de.
  • bileşik faiz ve türevde karşımıza nasıl çıktığı ile ilgili, daha anlaşılabilir olduğunu düşündüğüm ( biraz matematik bilgisi ile ) çalışmamı amme hizmeti olarak buraya bırakıyorum. bu görsele bakarken sarhoş olabilirsiniz. +18
  • mi notasının adı.
  • büyük harf yazılışı eski anahtar şeklinde olan harf. hangi anahtar deliğine sokacaksa artık, saint peter elinde bir çift tutar böyle anahtarlardan westminster abbey’de, oh bebek westminster abbey’de.
  • müzikte mi notasını ya da (büyük yazıldığında) mi majör akorunu temsil eden harf
hesabın var mı? giriş yap