• akepe türkiyesini şöyle özetlemiş mükemmel insan: "alaturka liberalizmle fersudeleşmiş muhafazakârlığın izdivacı, çapsızlığın yaşam biçimini kurdu. artık ahlâksızlık, bir insanlık değeri."
  • türkiyenin en iyi kültür tarihçilerinden. istanbul aşığı güzel insan. bir zamanlar edebiyat dergileri de çıkarmış, zen kaçkınlığı da yapmış, muhabbeti bol bir insandır. gönül adamıdır vesselam.
  • "26 nisan saat 18.30'da tesak'ta (tarih edebiyat sanat kütüphanesi) "huzur odağında ahmet hamdi tanpınar" üst başlığı altında "bir intiharın anatomisi: suat ve huzur'daki huzursuzluk"u konuşacağım. bütün tanpınarcılara duyurulur."

    bilgisini twitter'dan ilan etmiş yazarımız.

    eyvallah. lakin berna moran bu huzursuzluk atmosferini on yıllar evvel yazıp çizmedi mi?

    ah tanpınar, seni de parlatıp parlatıp eskittiler. artık her şey birbirinin tekrarından ibaret.
  • "hayvan daima kendisidir, insan ise hep bir başkası."
  • kitap-lık eki a'dan z'ye ahmet hamdi tanpınar'ı da hazırlayarak gönlümüzdeki saygın yeri katlamış, bir cıgara içimi sessizliğinde ruhumuza yine dokunmuştur.. son yıllarda takma isimle yazdığı caz yazılarıyla da zihnimize kazınan bu son istanbul yalvacından tanpınara yaptığını, oğuz atay'a da yapmasını bekliyoruz, ki atay'a yazdığı önsözün tadı hala damağımızdadır... hey bre babalar...
  • osmanlı modernleşmesini, "doğu mitosları ile batı’nın ütopyaları arasındaki trajik çatışma" olarak tariflemiş. özellikle tasavvuf kültürü hakkında çok güzel makaleleri, gayet akıcı bir türkçe ile kaleme almış araştırmacı.
    vaktinde, "istanbul'un mistik topoğrafyası" adlı bir programı ise -yanılmıyorsam- mustafa kutlu ile birlikte hazırlayıp sunmuşlardı. kanal 7'de yayınlanan programın kadrini kıymetini bilememenin acısı hala içimizi sızlatmaktadır.
  • tasavvuf kültürüne olan derin ilgisi son yıllarda iyice ön plana çıkmıştır. bunun yanı sıra arkeoloji ve osmanlı tarihi (daha çok batılıların gözünden osmanlılar) konulu kitapların editörlüğünü başarıyla sürdürmektedir. esasen, goytisolo'nun fena halde cılız kitabı "osmanlı'nın istanbul'u"nun editörlüğünü pek de isteyerek yapmamış, hatta içten içe kitabın basılmamasını istemiştir. tanpınar'ın yeni edisyonlarının yayımlanmasında verdiği emek takdire şayandır. sigara, kahve ve çay tüketimi normal bir erkekte olması gerektiği kadardır. müthiş bir caz dinleyecisidir. normal bir erkeğin yapması gerektiği gibi kuzey avrupa cazından nefret eder. en iyi cazcının amerikalı, siyah ve mümkünse 55-70 arasında çalmış olması gerektiğini düşünür. bu arada yaylı çalgılar kayıtları arşivi de çok iyidir. yemekhane yemeklerine ciddi bir güvensizlik duyar ve asla tüketmez. kendisi hakkında çok çok uzun entry yazmak mümkündür.
  • istanbul araştırmaları enstitüsü’nün ismail hakkı tonguç belgeliği vakfı işbirliğiyle hazırladığı düşünen tohum, konuşan toprak: cumhuriyet’in köy enstitüleri 1940-1954 sergisinin küratörü,

    köy enstitüleri ile ilgili olarak;

    "köy enstitüleri, cumhuriyet’in kesilmiş şah damarıdır. binlerce özlem ve gelecek hayali bu kurumlarla birlikte tarihe gömülmüştür. kaybedilen, sadece yerine bir başkasının konulabileceği basit bir eğitim sistemi değildir; kaybedilen, dik
    durmasını öğrenmiş anadolu insanıdır."

    şeklinde muazzam bir tanım yapmış aydın insan
  • "köylüsü çiftçi, emekçisi işçi, zengini burjuva, aydını entelektüel olamamış bir kalabalığız" saptamasının sahibi.
  • "istanbul'da gundelik hayat" kitabinin yazari.
hesabın var mı? giriş yap