• bandırma'da araç kiralama hizmeti veren, resmi web sitesi olmayan ama bir adet facebook sayfasına sahip, kişisel görüşüme göre kesinlikle uzak durmanız gereken bir firma. aynı zamanda, sözlükte adına rezalet başlığı açmaya değmeyecek, ama kendi başlığı altında incelenmesi, potansiyel müşterilerinin uyarılması gereken ve bana aylar yıllar sonra entry girdirmiş firma. bu tanımların ardından, yaşadığım olayı "kısaca" özetleyeyim, belki birilerinin işine yarar umuduyla.

    16 temmuz sabahı, malum olaylar nedeniyle kurumsal bir firmadan (sixt) kiraladığımız aracı atatürk havalimanı'ndan teslim alamadık, ve araçsız bir şekilde yenikapı'dan feribotla bandırma'ya doğru yola çıktık. nihai istikametimiz altınoluk idi. yol boyunca internetten bulduğumuz ve aradığımız bandırma'daki rent a car firmalarından sadece "er-aydın elit rent a car" adlı bu firmada müsait araç bulabildik, bulmaz olaydık. telefonda konuştuğumuz arda eraydın isimli beyle, renault fluence model araba için, günlüğü 150tl'den bir sonraki cumartesiye kadar, yuvarlak 1000tl karşılığında anlaştık.

    firmanın ofisinde ödemeyi yaptık, kredi kartı bilgilerimizi provizyon alınması için paylaştık, aracı aldık ve yola çıktık. aracı cumartesi öğle saatlerinde almıştık, dönüş feribotu bir sonraki cumartesi akşam saatinde olduğu için öğleden sonra teslim edeceğimi söylemiştim, ama sanırım o kısmı farketmemişler. bir sonraki cumartesi öğlen saatlerinde arda bey aradı, gps üzerinden aracın henüz bandırma'da olmadığını görmüş ve durumu merak etmiş. ona öğleden sonra geleceğimizi söyleyince, bir müşteriye öğle saatinde bu araç için söz verdiklerini, ellerinde araç olmadığı için zor durumda kaldıklarını söyledi. ben de aracı, önceki hafta belirttiğim gibi, 3-4 saat içinde teslim edeceğimi ve gerekirse bir günlük ekstra ücret ödeyeceğimi söyledim, kabul etti. bu bağlamda, aracı söylediğimiz saatte teslim ederken 150tl daha ödedik. burda pek bir sorun yok, fakat asıl sıkıntı bundan sonra başladı.

    bu 150tl haricinde, arda bey ve yanındaki arkadaş, bir de 350tl ödememiz gerektiğini söylediler bir anda. neden diye sorunca, radara yakalanmış olabileceğimizi, maksimum cezanın 350tl civarında olduğunu, tedbir amaçlı bu ücreti istediklerini, bir hafta içerisinde ceza olmadığı belli olursa hemen hesabımıza iade edeceklerini belirttiler. "kredi kartından provizyon almadınız mı" diye sorunca, teknik nedenlerle alamadıklarını söylediler. yerel firmalarda böyle oluyor herhalde diyerek kabul ettik, yanımızda o kadar nakit olmadığı için pos cihazı istedik, hemen ofise gitti diğer arkadaş, mobil pos cihazını alıp geldi, ayaküstü bir de 350tl çektiler kartımdan. 23 temmuz akşam üzeri itibariyle, bu şekilde vedalaştık kendileriyle.

    sonraki hafta türkiye tatilimizi bitirip yurtdışına, evimize dönüş, işler güçler derken bu 350tl'yi unutmuşum, bir sonraki hafta aklıma geldi, banka hesap numarası da vermediğimizi hatırlayınca, firma yetkilisi arda bey ile whatsapp üzerinden yazışmaya başladık, başlamaz olaydık. zaten söz verdikleri bir haftanın üzerinden bir hafta daha geçmiş olmasına rağmen, ve aracın cezası olmamasına rağmen, sürekli "en geç yarın", "muhasebeye bildirdim", "muhasebe atlamış", "imzam olmadığı için gönderememişler", "araç kaza yapmış trabzondayım", "araba kullanıyorum yazamıyorum", "antalyadayım" vs. mazeretlerle günler günleri, haftalar haftaları kovaladı, ve ilk 5 hafta boyunca herhangi bir ödeme yapılmadı.

    beş haftanın sonunda 2 eylül cuma akşamı, arda bey mesaj atarak 247tl hesaba gönderdiğini, kalan 100tl'nin "en geç pazartesi" hesabımda olacağını söyledi. kalan miktarı nasıl hesapladığının çok üzerinde durmadım, teşekkür ettim ve pazartesi artık bu işin biteceğini ümit etmeye başladım. ne var ki pazartesiden itibaren aynı senaryo bu sefer "kalan 100tl" için devam etti. en sonunda "arkadaşlar cuma mesai saatleri içerisinde gönderecekler" şeklindeki mesajı son kabul ederek, cuma günü de para gönderilmezse artık peşinde koşmayacağımı, sadece insanları mağdur olmamaları konusunda uyaracağımı söyledim kendisine. ve beklenen son, herhangi bir para gelmedi.

    sonuç olarak 100tl tabii ki benim zengin/fakir etmeyecek ama 1tl bile olsa verilen sözün bu şekilde ayaklar altına alınması, müşteri her aradığında farklı mazeretlerle atlatılması ne kadar etiktir bunu okuyucunun vicdanına bırakıyorum. velhasıl, eğer bir gün yolunuz bandırma'ya düşer ve araç kiralamanız gerekirse nerden kiralayacağınızı bilemiyorum ama nerden kiralamayacağınız konusunda bu entry umarım yardımcı olur. bu vesileyle bana kaybettirdikleri tüm bu vakit için er-aydın elit rent a car bandırma firmasına teşekkürü(!) borç bilirim...

    ps: meraklısına tüm whatsapp yazışmalarını da memnuniyetle gönderebilirim. müşteri memnuniyetsizliği nasıl sağlanır, geçici alınan ücret nasıl iade edilmez, bir hafta nasıl yedi hafta olur gibi konularda kusursuz bir örnek olduğunu düşünüyorum bu yazışmaların.
hesabın var mı? giriş yap