195 entry daha
  • ucundan kenarından anlayıp da hayran kalmamanın imkansız olduğu konu. işlevselliği zaten ortada; ama muğlaklığı işi bilimselliğin ötesine taşıyor; bir soruyla karşı karşıya geldiğiniz her aşamada "ne kadar yaratıcı olabilirsin, hafızandan gerekli bilgiyi nasıl çekebilirsin, olguları birbirine bağlayabilir misin, ya sen hakikaten kendini zeki mi sanıyorsun" sorularını kendinize yöneltmenize, çoğu zaman da hayal kırıklığına uğramanıza neden oluyor.

    şimdi iki dakika düşünelim. türevde kurallar ayan beyan ortada. zincir kuralı* var, türevde çarpım kuralı* var vs. bu ve diğer arkadaşlarını kullanarak her türev sorusu öyle ya da böyle çözülür, manuel olarak sonuca gidilemezse bile mevzuya hakimseniz gidişatı görmek çok zor değildir, bu anlamıyla türev bilimseldir. iş integrale gelince dalgalanmaya, bulanmaya başlar. her kural her yerde öyle şak diye uygulanamaz, kafayı gerçekten çalıştırmak gerekir: bu ifadeyi daha önce bir yerlerde gördüm mü, neye benzeştirerek çözebilirim, yerine şunu mu koysam, yok o da olmadı şöyle mi bölüp parçalasam, hay sikeyim beyin meyin yok bende soluduğum havayı ziyan ediyorum diye diye kafayı duvarlara patlatma isteği, peşi sıra gelen yok lan dur bir de şunu deneyeyim diyerek en başa dönme... böyle sonsuz bir döngüye sokan -birçok matematikçinin de dediği gibi- bilim temelli bir sanat integral. ortada nefis bir şey var seziyorum; ama tam olarak da anlayamıyorum. çok çalışmam gerek, çok.

    edit: matematik sevenler 3blue1brown youtube kanalını da severler bence. hatta matematikle alakanız yoksa da bir şans verin bu kanala, şahsen benim kurzgesagttan beri gördüğüm en güzel şey. (bkz: 3blue1brown/@istenc)
46 entry daha
hesabın var mı? giriş yap