37 entry daha
  • bir suru kisi yazmis birazda ben ekleme yapayim.

    1)pirlanta alirken bakilacak ilk nokta sertifikadir. dunyada kabul gormus 3-4 sertifika olsa da en cok bilinenleri gia(amerikan) ve hrd(belcika) dir. bu sertifikalarin tasa ait oldugunun en belirgin ozelligi ,tasin kemerine lazerle islenmis sertifika numarasidir.

    gia sertifikali taslar, gia nin uyguladigi daha siki standartlar sebebi ile daha makbuldur. fiyatlari hrd ye gore bir tik daha pahalidir. hrd ise eskisinden daha siki standartlara sahip olsada hala gia kadar guvenilir adledilmez. ulkemizde hrd sertifikali tas bulmak cok daha kolaydir cunku hrd nin istanbulda laboratuvari vardir ve ucreti karsiliginda sertifikalandirma yapilir. hrd sertifikali tas alirken dikkat edilmesi gereken en onemli nokta sertifikanin cinsidir. hrd de 3 cesit sertifika mevcuttur. 1-tas sertifikasi 2-onizleme sertifikasi 3-mucevher sertifikasi. makbul olan sertifika, tas sertifikasidir ve sertifika numarasi tasin uzerine islenmis olmalidir. onizleme sertifikasi size tas ile ilgili sinirli bilgi verir, mucevher sertifikasi ise tasin montur uzerinde incelenmesi ile ortaya cikan ve tas hakkinda cokta dogru bilgiler veremeyen bir sertifika cinsidir. ozellikle mucevher sertifikasina sahip bir yuzuk aliyorsaniz o tasin digerleri kadar degerli olmadigini bilmelisiniz. mucevher sertifikasi kuyumcularin yuzuk satarken basvurdugu en onemli hilelerden biridir. size ucuz tasi tas sertifikali parasina satarlar ruhunuz duymaz... siz yinede gia sertifikali tas edinmeye calisin.

    2) karat yani agirlik, aslinda bakilmasi gereken ilk noktadir. yapacaginiz kombinasyonda herzaman en yuksek karata oynayin. kadinlar buyukluge ve nekadar parladigina bakiyor. arkadasi oha kafam kadar tasi var dedikten sonra her kadin prenses emin olun :)

    3) color yani renk bakilacak onemli ozelliklerden biridir. “d-e-f—-g-h-ı” tas alirken genellikle bu renklerle karsilasirsiniz. d tabiki daha makbuldur ama d-e-f yi normal bir insanin birbirinden ayirmasi neredeyse imkansizdir. hatta gia sertifikali taslarda g bile tercih edilebilir. butceniz dahilinde en yuksek karati almak istiyorsaniz d yerine daha alt renkleri(e-f...) alabilirsiniz. inanin hic bir kadin aradaki farki anlamayacaktir. bu arada piyasa ortalamasi h rengidir. yani h nin uzerindeki butun renkler zaten ortalamanin uzerinde bir skaladadir.

    4) cut yani kesim yine onemli bir kriter. tasin nekadar parladigini, nekadar buyuk gozuktugu kesim ile dogru orantilidir. ozellikle gia sertifikali tas aliyorsaniz 3ex aramaniza cokta gerek yok. vg ler de gayet yeterlidir. ozellikle kesimde ex ile vg arasindaki tek fark tas kemerinin kalinligidir. eger vg cut bir tas gectiyse elinize, kemer acisi %4 e nekadar yakinsa tas okadar ex e yakindir. bu bilgiyide kimse vermez hadi yine iyisiniz koftehorlar :)

    5) clarity, yani tasin temizligidir. tasin temiz olmasi tabiki en makbuludur ama hic bir kadin loopla tasi incelemez. dolayisiyla si2 ye kadar yolunuz var. si2 hala “naked eye clean” bir tas sayilir. yani icindeki lekeler gozle gorulmez. si2 nin altina dusmeyin, eger kil biriyseniz ve ben loopla bile leke meke gormek istemiyorum diyorsaniz sizi vs2-1 e kadar alabiliriz. bu arada butun si1 ve si2 ler ayni degildir, tasin icine yansima farkliliklariyla tasin degerini belirlemede onemlidir. tabiki bu yine loopla yapilir. ciplak gozle gorulmez...

    son olarak bir amme hizmetini daha buraya birakayim... aldiginiz tasta kazik yiyip yemediginizi kontrol etmek istiyorsaniz, bu linkten aldiginiz tasin ortalama piyasa degerini sorgulayabilirsiniz. maalesef sadece gia sertifikali taslar icin calisiyor, ancak internette benzer siteler mevcut. rarecarat ise bunlarin en guveniliri...
43 entry daha
hesabın var mı? giriş yap