243 entry daha
  • depremi hisseden, hissetmeyenlere geçmiş olsun öncelikle.

    depremler ile ilgili analizler, paylaşımlar için kaynak
    ilgili depremden öncesinde paylaşmış olduğum entry: #101116998
    en az 5+ deprem beklentisinde olduğum entry #101023818

    kâhin olmaya gerek yok, fay hatlarını inceleyerek, depremler hakkında bilgi almak mümkün. bizim yaptığımız da tam olarak fay hatlarındaki hareketliliği incelemek ve bir takım yazılımlar ile bu analizleri dökmek. türkiye'de bu konuda çok fazla araştırmalar yapan bilim insanlarımız var. bu yüzden, şu böyle dedi, bu şöyle dedi demek yerine, bilim insanlarının ne söylediklerine kulak verin. söylenenler kafadan atılan şeyler değil, bilimi reddetmeyin.

    gelelim bugün meydana gelen depreme. derinliğin 9.1 km olmasından dolayı zararı olacağını düşünmüyorum ancak özellikle binalarda oturanlar, çatlak kontrolü yapsın. manisa fay hattındaki hareketlilik bir kaç hafta daha devam edecektir. manisa, istanbul, izmir, elazığ, bu şehirler şu anda aktif fay hatlarına sahip şehirler. dolayısıyla artçı/öncü depremlerin gelmesi olası bir senaryodur.

    gelelim bu deprem ile ilgili bir takım analizlere, manisa fay zonu 1 hafta içerisinde çok aktif. bu fay zonunda dikkat çeken bir takım olaylar var. bunlardan birisi, sürekli artçı depremlerin yaşanması ve henüz enerjinin açığa çıkamamış olmasıydı. lakin 2.1 depremler olması ya da bu aralıklar enerjiyi tamamen boşaltmaz.

    3 bileşenli batı dalga formlarına baktığımızda, depremin sinyallerini ele alabiliyoruz.
    iris cihazlarından elde ettiğimiz sinyallere göre, depremin sinyale dökülmüş hali şurada yer alıyor. umarım açığa çıkan enerjiyi, sinyali görebiliyorsunuzdur. bu grafikten de görülebileceği üzere, iris cihazlarından elde edilen veriler kesin olmasa da doğru sonuçlar vermektedir. bu cihazların daha da yaygınlaştırılması gerekmektedir. aktif fay zonlarına yakın bölgelere iris cihazları yerleştirerek, depremler ile ilgili bilgiler almak mümkün.

    tüm bunlara ek olarak, deprem belirtilerinden sadece bir tanesi iris cihazlarının bu şekilde sinyalize etmesidir. bazı durumlarda iris cihazları şiddetli sinyal aldığı için daha fazla sinyal takibi yapamaz. şurada balıkesir iris cihazında görebileceğiniz üzere. ilgili sinyali yakalamış olmalı ki, deprem sonrasında sinyal vermeyi durdurmuş. ayrıca çevre illerde yer alan sinyallere baktığımızda da bilgi sahibi olabiliyoruz.

    şurada görebileceğiniz üzere, manisa fay hattının yanı sıra, istanbul'da da fay hattı hareketliliği bulunmakta ancak şu an için durgun bir şekilde ilerliyor, antalya'da yer alan iris cihazı da aynı şekilde "elmalı" için aktif dalga boylarını ele aldı.

    her entry sonuna eklediğim ve bir gelenek haline getirdiğim uyarılar: deprem için, panik yapmak sadece ölüm getirir. ama ben izmir'de yaşamıyorum, ama ben manisa'da yaşamıyorum demeyin. hemen şimdi, bu entryi okuduğunuz sırada kendi eviniz için çalışmalara başlayın. eşyaları sabitleyin, deprem çantası hazırlayın. araç kullanırken emniyet kemerini reddetmek ile aynı şeydir. yaşamadan bilemezsiniz, depremi yaşamadan tedbirlerinizi alın. emin olun faydasını göreceksiniz.
160 entry daha
hesabın var mı? giriş yap