246 entry daha
  • yukarıdaki yazarın store çalışanlarıyla muhabbetinde geçen "yeni seriyi bekliyoruz" sözü mutlaka çevirim hatasıdır. neden mi?:

    öncelikle, yakın zamanda yeni seri diye bir şey gelmeyecek. buna emin olabilirsiniz. şimdiki seride hatalı bir durum yok. üç yıldır bu kulaklıklar nasıl çalışıyorsa aynı şekilde çalışıyor. daha da önemlisi, bu cihazlar deli gibi satıyor. son çeyrek rakamlarına göre apple'ın giyilebilir ürünleri 90 günde 10 milyar dolar ciro yapmış. bu sınıfa apple ve beats kulaklıklar ve apple watch giriyor. bu rakamın büyüklüğünü anlayabilmeniz için ekleyeyim. yılın aynı çeyreğinde samsung electronics'in tüm cirosu 21 milyar dolar. buna samsung'un ürettiği bütün akıllı telefonlar, saatler, kulaklıklar, bilgisayarlar, televizyonlar, dijital kameralar, ses sistemleri, yazıcılar, ssd'ler, bluray oynatıcıları, ve apple dahil diğer firmalara sattığı ekran, ssd, ram gibi parçalar da dahil. yani anlayacağınız, apple sadece kulaklık ve saat satarak samsung electronics'in tüm cirosunun yarısı kadar ciro yapmış. deli gibi satan bu kulaklıkları apar topar yenilemek için apple'ın hiç bir nedeni yok.

    ilk seri airpods iki yıl satıldı. ikincisi daha geçen sene geldi ve onda da fazla bir gözle görülür değişiklik yoktu.en son birkaç ay önce de pro serisi çıktı. bugünlerde hiç bir güvenilir kaynak yeni seri tahmini bile yapmıyor. ortada kulaklıklarla ilgili tek dedikodu apple'ın yılın ilk yarısında high end, kulağı kapatan cinste klasik bir kulaklık piyasaya süreceği iddiası. o da muhtemelen abd'de 400 dolar gibi bir fiyatla piyasaya çıkar.

    yeni seri diye bir şey olsa bile store çalışanları bunu en son koliler store deposuna indirilip açıldıkları zaman öğrenir. apple gibi gizliliğe önem veren bir firmanın store çalışanlarına bunu önceden haber vermeyeceğini az çok bilgisi olan herkes size söyler. alın size bir apple store çalışanından alıntı: "customers ask when the new products will come out, convinced that the store geniuses are in the know. will the next big thing be so important as the first mac, the first ipod, the first iphone, or the first ipad? we explain that no retail store employee could possibly know, but no one ever believes us. why? because ı read it on the ınternet!".

    çalışanın bilgisi olduğunu farz etsek bile, böyle bir sözü söyleyen çalışanın ilişkisi oracıkta kesilir. apple'da hardware test eden yakın arkadaşlarım var. yeni piyasaya çıkacak cihazlar üretim aşamasına geçmeden bu cihazlar üzerinde aylarca yazılımların doğru çalışıp çalışmadığını test ediyorlar. bu adamlara, bırakın müşterilere, kendi iş arkadaşlarına bile en ufak bir tüyo vermelerinin işlerine mal olacağı söyleniyor. bunlardan birisine daha dün, tam olarak şunu sordum: "eşimin 13 inç macbook pro'sunu yenisiyle değiştireceğiz, ben yeni 16 inçliğin klavyesinden çok memnunum, ne dersin, biraz beklemekte yarar var mı?". bana verdiği cevap, "biliyorsun, ürünler hakkında bekleyip beklememe tavsiyesi vermem mümkün değil" oldu.

    neredeyse adım gibi eminim ki yukarıdaki yazarın yanlış anlamış olduğu şey "yeni partiyi bekliyoruz", ya da "yeni serinin (airpods pro) yeni teslimatını bekliyoruz" cümlesiydi. bugün bile, benim yaşadığım yerde, herhangi bir apple store'a gidip airpods pro almak istiyorum dediğinizde size söylenen cümle bu. her apple store'a haftada birkaç kez yeni parti dağıtım geliyor. sabah açılan koliler birkaç saat içerisinde tükeniyor. bir tane kapmak isterseniz sabahları erken saatte şansınızı deneyin. yeni seri umarsanız en az bir, iki yıl beklersiniz.
849 entry daha
hesabın var mı? giriş yap