46 entry daha
  • müzisyenlerin enstrüman çalarken beyinlerinde adeta havai fişek patladığını biliyor muydunuz? dışarıdan sakin ve odaklanmış görünebilirler ama eminim beyinlerinin içinde parti vardır. bu çıkarımımı neye mi bağlıyorum?
    şöyle ki son 20 sene de sinirbilimciler fmrıtarama aletlerini kullanarak insanların test çözerken, kitap okurken, problem çözerken beyinde karşılığı olan bölgeleri ve bunların o anki etkinliklerini izlediler.
    araştırmacılar katılımcılara müzik dinletince adeta havai fişek gördüler. beyinlerinin bir çok bölgesi aynı anda çalışıyordu. sesi işleyip melodi ve ritim gibi ögelere ayırdıktan sonra hepsini tekrar bir araya getirerek müzik deneyimi oluşturuyorlardı. ve beyin tüm bunları müziği duyduğu ilk andan ayağımızla ritim tutmaya başladı ana kadarki kısa zamanda yapıyordu.
    bilim adamları müziği dinleyenlerden ziyade müzisyenlerin beynine baktığında daha büyük bir senkronizasyon gördü. müzik dinlemek beyni ilginç etkinliklere soksa da enstrüman çalmak bütün bir vücut egzersiziyle eş değer.
    müzik neden beyni bu kadar heyecanlandırır. sinir bilimcilere göre enstrüman çalmak beynin hemen hemen her bölgesini meşgul ediyor, özellikle görsel, işitsel ve motor kortekslerini. beyindeki corpus callosum bölümünün yani iki yarımküre arasındaki köprünün hacmini ve etkenliğini arttırmıştır. bu, müzisyenlerin sosyal ve akademik ortamlarda sorunlara daha yaratıcı ve farklı çözümler bulmasını sağlar.

    ps: ingilizceden yarım yamalak çevrilmiştir.
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap