3 entry daha
  • antalya ilinin demre ilçesine 5 km mesafedeki antik likya kenti.

    antik bölgeleri konuşurken konu likya ise, roma'nın çok önemli hububat/tahıl deposu konumunda bir medeniyetten bahsediyor olduğumuzu da bilmeliyiz. tahıl ambarının ingilizcesi granary, latincesi de granarium. hatta bir ek bilgi daha vereyim: avrupa'da mısıra grano turco diyorlar- türk tahılı-. biz mısırlılara atfetmişiz mısır, avrupalılar da bize.

    likya birliğinin üç önemli limanı var ve bunlar patara, phaselis ve andriake. patara malum, likya birliği'nin başkenti. bu yıl, kültür ve turizm bakanlığı tarafından patara yılı ilan edildi ve muhtemelen bilinirliği önümüzdeki yıla kadar oldukça artacak. dikkatimi çekti ki phaselis de andriake'ye göre bir tık daha fazla biliniyor. öyle sanıyorum ki lokasyonundan ve deniz kenarı bir yer olmasından dolayı. andriake ise birçok kişinin haberdar olmadığı bir yer. o ne öyle ya mandrake gibi diyeni bile duydum.

    andriake antik kenti'nin içerisindeki 2. yüzyıldan kalma yedi odalı büyük granarium likya uygarlıkları müzesi adı altında 2016'da müzeye dönüştürülmüş. bana kalırsa çok da güzel olmuş, çok güzel bir müze olmuş.

    unutmadan belirteyim, andriake ve myra antik kentleri arası sadece 5-6 km. myra, noel baba olarak da bilinen santa claus / aziz nikolas 'ın 4. yüzyılın başlarında başpiskoposluğunu yaptığı ve bu sebepten, ruslar tarafından çok sevilen bir destinasyon. aziz nikolas, rusya devletinin babası/koruyucusu olarak görülen aşırı önemli bir azizdir. ki, onun başpisikopozluğu döneminde myra, likya birliği'nin dini başkentiydi.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap