2 entry daha
  • diyarbakir 7. kolordu komutanligi bunyesindeki kabul toplanma merkezi. diyarbakir'in dogusundaki veya guneydogusundaki bir askeri birlikte gorevlendirilmi$ askerleri, diyarbakir'da yatiya kalmalari gerektiginde, ki bu gereklilik kuvvetle muhtemeldir, bu ktm'nin kogu$lari agirlar.

    diyarbakir'dan doguya gitmek uzere hareket eden butun askeri konvoylarin kalki$ noktasi sozkonusu komutanlik oldugu icin, kogu$lar, ayni anda bircok askeri barindiracak buyuklukte, biti$ik nizam $eklinde in$a edilmi$tir. ozellikle, acemi birliklerine dagitim donemlerinde, diyarbakir'in dogusunda bir birlikte gorev alacak olan ve birligine kendi $artlariyla; yani otobusle, dolmu$la, vb. bir aracla gitmekten cekinen acemi askerlerin, diyarbakir'daki komutanliga teslim olmalari sonucunda, kogu$lar agzina kadar dolar. bunun di$inda, askerligini diyarbakir'in dogusunda yapmakta iken, ce$itli sebeplerle birliginden ayrilmi$ olup birligine geri donmesi gerektiginde mecburen buradaki konvoylara dahil olan usta askerler de bu ktm'nin misafiri olmaktan kacamaz.

    lice, mardin, cizre, $irnak, silopi gibi cok ce$itli bolgelere konvoylar kalkiyor olsa da, bu konvoylarin hareket gunleri ve saatleri duzensizdir, hatta bazilari guna$iri, bazilari ise haftada bir ya da iki kez yola cikar. o yuzden, komutanliga sabahin erken saatlerinde teslim olunsa dahi, askerin gidecegi birlige hareket eden bir konvoya gun icerisinde dahil olmasi, piyangoda buyuk ikramiye kazanmasi kadar olasidir. buyuk ikramiyeyi kaciran buyuk cogunluk ise, bu durumda, o geceyi ya da takip eden geceleri bu ktm'nin kogu$larinda gecirir.

    acemi askerler, gunboyu $a$kin ordekler gibi koca kolorduda kendilerine ayrilmi$ kucuk bir acik alanda gezeledikten sonra, hava kararir kararmaz, direkt olarak kogu$lara yonlendirilir. kogu$larda, soguk ki$ gecelerinde bile kalorifer pek iyi yanmaz. nevresim takimlari ise, degil ortalama bir askeri birlige, ortalama bir ktm'ye bile rahmet okutacak kadar pistir.

    bir anlamda, acemi askerlerin askerlikle ilk tani$ma anini, biraz keskin bir dille gercekle$tiren bir ortamdir diyarbakir ktm.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap