• yıl olmuş 2020 geçen haftaya kadar hâlâ okul denen dört duvarlı, çatılı, tahtadan sırası olan yüz yıllardır değişmeyen yerde eğitim görülüyordu.
    1920'lerde sınıf ortamı:
    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/…bq3dloqwfsqd9y3
    2020'lerde sınıf ortamı:
    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/…ydb7iw-p1m1_wxl
    şimdi bu iki fotoğraf arasında ne fark var?
    meb fatih projesiyle tüm okulara akıllı tahta dağıttı ama tahtayı açmayı bilmeyen öğretmenler görev yapıyor hâlâ. hâlâ yüz yıl öncesi gibi deftere not tutuluyor. hâlâ yüz yıl öncesi gibi tahta sıralarda oturuluyor.
    zaten dünya genelinde okulların kalkmasına az kaldı. bizim öncü olmamız lazım. sistem nasıl olmalı peki? kendi şahsi fikrimi aşağıya yazıyorum:

    meb tablet dağıtmıştı okullara ama çok büyük bir masraf oldu. bu yeni sistemde tabletleri ücretli bir şekilde aileler alacak. almaya gücü yetmeyenlerinkini ise belediyeler falan karşılayacak. meb, öğretmenlerin yaşlananlarını erken emekli yapılacak ve gençler eba sütüdyolarında konu anlatım videoları çekip sorular etkinlikler hasırlayacak. eba hem youtube gibi kaliteli video paylaşım yeri hem de sınırsız bir kütüphane gibi soru ve etkinlik dolu , stabil çalışan donmayan kasmayan bir dijital dünya olacak. meb tüm öğrencilere sınırsız eba interneti verecek. dersler burada anlatılacak. bir sürü öğretmenin anlatımı olduğu için öğrenciler hangisi kafasına yatarsa onu dinleyecek. çok dinlenen öğretmenler pirim alacak. bu sayede daha iyi anlatmaya çalışacak herkes.
    şimdi diyeceksiniz bu öğrenciler hiç sosyalleşmeyecek mi? sürekli evde mi duracak diye. her öğrenci mecburi olarak sosyal aktivitelere kursalara katılacak. mesela boşalan okul binalarının bazıları deneyap teknoloji atölyeleri gibi teknoloji eğitimi veren kodlama, robotik gibi şeyler öğreten atolyelere dönüşecek. bazı okullar resim kursu bazıları müzik kursu bazıları spor kurslarına hafta içi hangisine ilgili ise ona katılacak. hem arkadaş çevresi hem de yetenekleri gelişecek. mesela bu teknoloji atölyeleri sayesinde mühensler yazılımcılar çekirdekten yetişecek. öğretmenlerin hepsi ebaya dijital içerik üretemeyeceği için bu kurslarda çalışacak belli bir kısmı da.

    bu sistem tabi daha gelişmiş olacak. bu taslağıydı. yani kısacası öğrenciler her gün 8 saat boşa vakit kaybedeceğine 8 saatte öğrendiği şeyi 2 saatte öğrenip 2 saat soru çözerek bin kat daha verimli bir şekilde öğrenir. geri kalan zamanlarda dediğim gibi sosyal aktivitelere katılır.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap