249 entry daha
  • bence filmin 2 boyutu var. biri toplumsal diğeri de bireysel. toplumsal boyutuyla ilgili güzel yorumlar yapılmış zaten.

    --- spoiler ---

    bireysel boyutuyla filmi ele aldığımızda goreng’in kendi bilinçaltına yaptığı yolculuğu görüyoruz.

    bilirsiniz, bilinç katman katmandır ve bilinçaltına doğru inildikçe her türlü şiddet ve vahşetin orada olduğu görülür. insan davranışlarının büyük bir bölümünü alt beyin yönetir. alt beyini eğitmedikçe iyi insan olamayız. üst beyin ile arada doğru hareketler yaparız ancak her zaman üst beyin ile hareket etmek mümkün değil. stres anı panik anı gibi durumlarda üst beyinle iletişim kesilir ve alt beyinde ne varsa onu kullanırız. çoğunlukla yanlış kararlar veririz. ancak refleks haline gelmiş doğru hareketler panik, stres anı gibi durumlarda işe yarar. bir hareketin refleks haline gelmesi alt beyinde o hareketin yerleştiğini gösterir.

    alt kattakilerden iyilik bekleyemeyiz. üst katta iyilik yoksa alt katta daha çok vahşet var demektir. keza, goreng de don kişot’tan bir pasaj okuyor. “güçlülerin ahlaklı olması gerekir” mealinde bir şeydi. üst kattakilere baktığımızda hepsinin merhametsiz olduğu görünüyor. bu merhametsiz insanlar alt katta uyandığında daha ürkütücü şeyler yapıyorlar.

    goreng merhametli bir karakter. anne karakterine merhamet duyan tek kişi. ancak merhamet veya ahlak alt katlarda pek işe yaramıyor. çünkü yukarı doğru sıçmak mümkün değil.don kişot’ta okuduğu pasajdaki gibi gücü eline geçirince bu oyunu bozmaya niyetleniyor. o da istese zalimler gibi davranabilirdi. ancak özünde yer alan merhameti orada da bırakmıyor. biliyor ki alt katta bir daha uyandığında vahşet devam edecek. önemli olan bunu durdurabilmek. alt beyini eğitebilmek. önce merhameti ile bütün alt kattakilere kaynakları ulaştırmayı düşünüyor. ama bunun ne işe yarayacağına dair pek bir öngörüsü yok. bilge kişi ona asıl yapılması gerekenin bu düzeni kuran ile iletişime geçmek olduğunu anlatıyor. yol ve yordam öğretiyor.

    bilge: "hayatta kalmanız pastalı pudinge bağlılık göstemenize bağlı" diyor. kremalı puding imanı temsil ediyor. çocuk karakteri ise saf insanı – insanı kamili temsil ediyor ve goreng insan olarak 0. kata yükseliyor. buradaki bütün karakteler gorengtir. hiç birisi goreng’den ayrı değil. çocukta öyle. goreng içindeki insana ulaşıyor.

    biz de goreng’in kendi içinde yaptığı temizliği izliyoruz.

    --- spoiler ---
1506 entry daha
hesabın var mı? giriş yap