846 entry daha
  • (bkz: şahsım devleti)

    temmuz 2016'da ilan edilen ohal ile 2 yıl boyunca kararnamelerle yönetilmiştir. bu iki yıllık süreçte tbmm güç kaybederken, cumhurbaşkanlığı makamı güç kazanmıştır.

    nisan 2017'de mühürsüz oyların geçerli kılındığı bir referandumla da cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi kabul edilmiştir. yeni sisteme resmen geçiş referandumdan yaklaşık 15 ay sonra gerçekleşmiştir (temmuz 2018 )
    yeni sisteme göre cumhurbaşkanı hükümet başkanı olduğundan, başbakanlık ortadan kalkmış, cumhurbaşkanının atamalarıyla yeni bir kabine oluşturulmuştur. bu yeni sistemde meclis resmen işlevsiz kaldığından ve tüm ipler cumhurbaşkanlığının eline geçtiğinden dolayı ohal'e artık gerek duyulmamış, iki yılın sonunda kaldırılmıştır.

    2020 yılı mart ayı itibariyle cumhurbaşkanı, bazı kesimler tarafından başkan olarak anılmaya başlanmış, bakanlar meclise uğramaz olmuş, çoğu görevlerdeki atamaları ve azilleri cumhurbaşkanı yapmaya başlamış örneğin (bkz: merkez bankası başkanının istifa etmeye zorlanması), her konu (meb'in korona tatili sorusu, ekonominin sorumlusu benim, isteseniz de istemeseniz de kanal yapılacak, suriye politikası vb.) cumhurbaşkanlığından sorulmaya başlanmış, cumhurbaşkanlığının dolaylı direktifleriyle tutuklamalar-beraatlar yaşanmaya başlanmıştır. (bkz: rahip brunson) (bkz: osman kavala) vb.

    cumhuriyetin 100. yılına doğru gidilirken bir nevi parti devlet uygulamasına geri dönülmüş, güç bir şahsın üzerinde toplanmış, iktidar halktan uzaklaşmıştır.
    2018'deki bu dönüşümün en büyük getirisi de iktisadi nizamın bozulması olmuştur. (bkz: işsizlik) (bkz: genç işsizlik) (bkz: ihtiyat akçesinin hazineye devri) (bkz: enflasyon) vb. bu bozulmayı iktidar kabul etmese de covid-19 salgını döneminde çoğu ülke sokağa çıkma yasağı önlemini alırken, halka yönelik ekonomik yardım paketleri ilan ederken, 26 mart 2020 tarihi itibariyle türkiye hükümeti bunları tam anlamıyla gerçekleştirememiştir.
681 entry daha
hesabın var mı? giriş yap