7 entry daha
  • türkiye’ye tartışmalarla beraber gelmiş olan aşıdır.
    maliyeti 750 ytl olan aşı ile ilgili sağlık bakanlığı kanserle savaş daire başkanı dr. murat tuncer “ isteyenler yaptırabilir ama geri ödeme kuruluşlarının bunu kapsam içine almasına hiç gerek yok. hepatit a ve su çiçeği gibi aşılar kapsama alınmazken bu aşının alınması anlamsız olur. bu konuda devlete ve geri ödeme kuruluşlarına baskı yapılması çok yanlış. …buna kanser aşısı demek doğru değil, bu ilaç firmalarının pompaladığı bir politikadır, şu anda etkinliği yüzde yüz kanıtlanmış değil sadece 5 yıl için etkinliği bildirilmiş. 5 yıl sonra ne olacak, tekrar yapılacak mı kesin belli değil” derken türk jinekoloji derneği başkanı prof. dr. bülent tıraş, bu sözlere şöyle karşılık vermiş: “şu anki bilimsel verilere göre aşı rahim ağzı kanserinden yüzde yüz koruyor. bu yeni bir aşı, çıkar çıkmaz herkese ödenmesi mümkün olmayabilir ama ileride maliyet ucuzlarsa ödeme yapılır. hepatit veya kızamıkçık da uzun süre ödenmedi ama artık ödeniyor, bu da zamanla zorunlu aşı kapsamına girecektir.”
    http://www.ntvmsnbc.com/…/404564.asp#storycontinues

    bir de hangi akla hizmetse bu aşının genç hanımlarımızı çokeşliliğe sevk edeceği yönünde de bir iddia varmış.

    ayrıca aşı olmak gene de yeterli deği, smear testi ihmal edilmemeli.

    gazi üniversitesi tıp fakültesi kadın hastalıkları ve doğum uzmanı - a.b.d. türk jinekoloji ve obstetrik derneği başkanı prof. dr. bülent traş ile yapılan bir röportajdan da bir alıntı verelim hemen:

    yeni piyasaya çıkan hpv aşısı koruma amaçlı mı?
    genel olarak koruma amaçlı bir aşı olup, hpv 6, 11, 16, 18 tiplerine maruz kalmamış kadınlarda, rahim ağzı kanserine karşı yüzde 100 koruma sağlar.

    aşıyı herkes olabilecek mi?
    şu an 9 - 26 yaş grubundaki kadınlar, aşının uygulanabileceği grubu oluşturuyor. ilerleyen dönemlerde ise 26 yaş üstü kadınlar için ve erkekler için de aşının kullanılması planlanıyor.

    hpv’si olan her kadına aşı önerilecek mi?
    öncelikle, aşının hpv ile temas öncesi uygulanması öneriliyor. öte yandan çalışmalarda aşının içinde bulunan dört hpv tipinden herhangi bir tanesine maruz kalmış kişilerde aşılama sonrası aşının içinde bulunan diğer tiplere karşı koruma sağladığı gözlenmiş.

    kanserden kaçınmak için gençlere ne önenirsiniz?
    rahim ağızı kanserinin ortadan kaldırılması için bir kadının yaşamı boyunca üç ayrı yaklaşımın benimsenmesi gerekir. ilki, ergenler için davranışsal eğitimdir (diğer müdahalelerin yanı sıra cinsel ilişkiden kaçınma). ikincisi, aşılanmadır. üçüncüsü ise rahim ağızı kanserinin erken teşhisi ve önlenmesinde gerekli ve değerli bir araç olmaya devam edecek olan pap taramasıdır.

    aşının etkili olması için kaç kere yapılması gerekiyor?
    9 - 26 yaş arasındaki bayanlara 0 - 2. ve 6. aylarda 3 doz olarak uygulanıyor.

    aşı uygulandıktan ne kadar süre sonra etkisini gösteriyor?
    aşının uygulanması ile hpv’ye karşı oluşan antikor düzeyleri ölçülür.
    uzun süreli takip çalışmalarında da aşı alan gruptaki hpv enfeksiyonları ile plasebo alan gruptaki hpv enfeksiyonları kıyaslanır ve böylelikle klinik etkinlik ortaya çıkar.
    şu an eldeki verilere göre, aşı 5 yıl boyunca etkili düzeyde antikor yanıtı oluşturuyor.
    çalışmalar koruyuculuk süresi üzerinde halen devam ediyor ve ilk veriler 5 yıldan daha uzun süreli korumayı vaat ediyor.

    aşı hangi hpv tiplerine karşı koruma sağlıyor?
    aşı hpv 6, 11, 16, 18 tiplerini içeriyorr. hpv 16 ve 18 dünya üzerindeki rahim ağzı kanserlerinin yüzde 70’den fazlasına neden olurken, hpv 6 ve 11 ise dünya üzerindeki genital siğillerin yüzde 90’nından fazlasında sorumlu tutuluyor.

    http://www.ntvmsnbc.com/news/378599.asp
78 entry daha
hesabın var mı? giriş yap