616 entry daha
  • film özünde benim için bir farkındalık yarattı. yıllarca isimlerini duyduk ama neymiş, kimmiş bunlar diye hiç araştırma gereği duymadım. bu da benim ayıbım olsun.

    filme gelirsek, doğru mudur değil midir bilemem ama şimdiki rüşvet yiyenler ağaç kovugundan çıkmadı ya silsile yoluyla günümüze kadar gelmiş olmalı bu rüşvet işi.

    halka rüşvetin araplardan geçtiğini, devlet kurumlarında yaptıramayacağın iş olmadığını, işin zorluğuna göre rüşveti fazla verirsen işin o kadar hızlı yapılacağını aktarıyor pervaneci.

    diğer önemli mevzu; minareyi çalan kılıfını hazırlar deyimi kaynak olarak filmde anlatıldığı gibi midir bilinmez ama tam isabet olmuş. orhan gaziaylarca seferdedir. giderken döndüğümde caminin minaresini bitirin diye emreder ahi teşkilatına. ancak döndüğünde hala minare tam olarak bitmiş degildir. suçu ise karagöz ve hacivat'a atarlar.

    karagöz: hacivat'im ben ahi olmak isterim. kuşak bağlamak isterim. niçün de bana.

    hacivat: niçüün?

    karagöz: bende caminin taşlarından 30'lu tekke örmek isterim.

    hacivat: bende aynı caminin yumurtasindan kendime aşevi tekkesi açmak isterim. çeşitlerimiz de bellidir haaa. çiğ yumurta, pişmemiş yumurta, çılbır, yerini yadırgamış yumurta...

    karagöz: yani hep yumurta.

    hacivat: heee hep yumurta

    karagöz: heee cami yumurtası. cami inşaatı bitti nitcen?

    hacivat: eeeee nitcen?

    karagöz: eee dua et cami bitmesin.

    devleti soyma işi taaaaa osmanlı'nın kuruluş yıllarından bugünlere değin olan bir şeymiş bunu öğrendim.

    filmin yönetmenine saygılar.

    edit: "dahi" kelimesi "ahi" yapıldı.
165 entry daha
hesabın var mı? giriş yap