9 entry daha
  • bilip bilmeden konuşmayın. belli bir dönem benim de yolum buradan geçti maalesef. allah yeniden düşürmesin. o okullarda gerçekten çok kalifiye akademisyenler var, devlet üniversitelerinde kadrolar çok kısıtlı bu yüzden deneyim elde etmek isteyenler kendilerini bu canavarların midelerinde buluyorlar. çoğu akademisyen azıcık şerbetlendikten sonra çok daha iyi kurumlara geçiş yapıyorlar.

    ben başladığımda yeni mezundum, 2500 (yol ve yemek de yok) ile anlaşmak zorunda kaldım. ama müdür bana kurallarda esnek davrandıklarını, maaşım düşük olsa bile diğer okullarda yaşayacağım sıkıntıları yaşamayacağımı söyledi.

    böyle olmadı tabii.

    bu kurumlarda çalışanları mahveden yönetmelik, akademisyen kadrosu için zorunlu tezli yüksek lisans şartı konulması oldu. bu salak saçma okullar komik ücretlere yl mezunu bulamadılar. ne yaptılar peki? kadrolu eleman yerine ders saati ücretli adamlar almaya başladılar. dsü demek emek sömürüsü demek, lütfen meb'de hocalık ile kıyaslamayın bu durumu. gecenin körüne kadar derslere girmekten, yüzlerce, hatta binlerce sınav okumaktan ve hazırlamaktan, öğle arası bile yapamamaktan, yaz aylarında kuruş maaş alamamaktan ve devletin öğretmenlere sunduğu neredeyse hiçbir haktan faydalanamamaktan bahsediyoruz.

    kadrolular da çok daha iyi bir durumda değillerdi. birçoğunda yl olmadığı için normalde olduğu gibi daha iyi okullara sıçrayış yapamadılar yönetmelik sebebiyle. bu da bu kurum sahiplerinin "şimdi siktim ebenizi" diyerek hocalara vermiş olduğu tüm hakları ellerinden almalarına yol açtı. esnek mesai saatleri? verilen off günler? bunların hepsi tek tek rektörlük tarafından ellerinden alındı, raporlarla ve tutanak tehditleriyle hocalara işkence etmeye başladılar.

    cumhurbaşkan'ının bunu fark ettiğini ve buna karşı son iki yıldır belli bir standart çalışmaları içerisinde olduğunu biliyorum. geçtiğimiz eğitim yılının başında ticarethane eleştirisini yöneltmiş ve akabinde bu okullara yök tarafından "zorunlu minimum zam" uyarısı gönderilmişti. normalde 100 lira zam yapan kurum 500 lira yapmak zorunda kalmıştı. umarım devlet baskıları kesmez, şimdi bu okullar parayı vurmak için tıp fakülteleri açma derdinde, döviz için üçüncü dünya ülkelerinden öğrenci alımı vs. yapıyorlar ama çalışanına asgari ücret bile zor veriyor, ücreti geçtim dünyada cehennemi yaşatıyorlar. buna bir denetim şart artık.
99 entry daha
hesabın var mı? giriş yap