203 entry daha
  • "yoksulluk halleri" isimli kitapta necmi erdoğan'ın, 40 yıl boyunca gündelikçilik yapmış erzurumlu bir nine ile yaptığı bir görüşmenin de kayıtları yer almaktadır.

    söyleşinin takriben ilk yarısında ninemiz lütuflarından dolayı önce allah'a ve sonra işverenlere şükreder durur. fakat ne olursa necmi hoca'nın bir sorusunun akabinde ağlamaya ve yaşadığı acı tecrübeleri, bardaktan boşalırcasına, bir bir anlatmaya başlar. kendisi çok küçük bir yaşta iken yaşı epeyce geçkin bir adamla evlendirilir ve adam bir müddet sonra ölür. öz oğlu torununa, yani kendi kızına tecavüz etmiştir (ensest). gittiği evlerde türlü horlamalara, aşağılanmalara, azarlamalara, kimi zaman dayağa maruz kalmıştır. evin hanımı ve beyiyle hiçbir zaman yemek yememiş, hatta eğer kendisi için dışarıya yemek çıkarmamışlarsa bütün gün tek lokma bile yemeden çalışmıştır. gittiği evlerin hiçbirisinde koltuğa oturmamıştır (bu yüzden kendisini sevdiklerini söylemektedir). ve işittiği hiçbir azara vs. cevap vermemiştir. çünkü eğer cevap verirse "kovulacağını" bilmektedir ve en büyük korkusu "kovulmaktır" (parasını alamayacağı için). oturduğu gecekondu yıkılacaktır ve şu anda hiçbir geliri yoktur. benzer bir şekilde hiçbir tasarrufu da yoktur..

    söyleşinin bir yerinde "nedir senin hayalin?" diye sorulur nineye. ninenin hayali şudur.. keşke otuz, kırk sene evveli gibi olsadır hayat. çünkü o vakitler eli ayağı tutabiliyordur. hiç değilse boğazından bir lokma olsun geçiyordur. çay alabiliyordur mesela. o çayı üç gün boyunca ısıtmak suretiyle günlerce içebiliyordur...

    sanırım söyleşinin en dikkat çekici kısmı bu (ensest vakası bile değil bence). kadıncağızın kurabildiği hayal bu kadardır. keşke eli ayağı tutabilse de, hiç değilse, yıllar evvelinde olduğu gibi, gene gündeliğe gidebilse..

    salaklık/tuhaflık mı demiştiniz? garibanizm, falan. küçük ertuğrul özköklerim benim. aferin size.

    not: erzurumlu bu ninemiz istisnai değildir. gündelikçi kadınlar üzerine yazılmış pek çok makale ve kitap; gündelikçi kadınlarla yapılmış pek çok görüşme bulunmaktadır.
777 entry daha
hesabın var mı? giriş yap