• politik araştırmalar çalışan dr. lawrence britt’in 2003 yılında kaleme aldığı “fascism anyone?” adlı nefis makalesinde değindiği konudur bu.

    http://www.ratical.org/…ville/cah/fasci14chars.html

    adolf hitler almanya’sı, benito mussolini italya’sı, franco ispanya’sı, suharto’nun endonezyası ve augusto pinochet’nin şili’si üzerinden 14 ortak element belirlemiş dr. lawrence britt. bu makaleden “babaerenler” sayesinde haberdar oldum ve kendisinin adını anmadan geçmek olmazdı. zaten işbu yazı da aşağıda numarası verilen entrynin biraz detaylandırılmış hali ve işin türkiye ayağındaki benzerliğinden bahsediyor. esin kaynağı:

    (bkz: faşizm/#7859975)

    bir de işin amerika ve corç bu$ boyutuyla ilgili bir videoya rastladım ki o da hoş ve şu şekilde:

    http://www.youtube.com/watch?v=vvva1ivhdkc

    bu makale o kadar ilgimi çekti ki, umudum odur ki, sizin de ilginizi çekecektir. türkiye üzerinden düşündüğünüz takdirde, bakalım benzer yönler bulabilecek misiniz? hakikaten faşist bir tehlike var mı yoksa bunlar deli saçması mı birlikte bakalım adolf hitler almanya’sı, benito mussolini italya’sı, franco ispanya’sı, suharto’nun endonezyası ve augusto pinochet’nin şili’si üzerinden… bakalım hakikaten de milliyetçi tehlikeye odaklanıp dincisini es gecmek diye bir şey var mı..

    1 – nüfuzlu ve sürekli bir ulusalcılık

    faşist rejimler, ulusalcı mottolar, sloganlar, simgeler, standart marşlar ve diğer materyallerin yapımına yönelir. bayraklar her yerde görülür ve toplu gösterilerde bayrak simge olarak insanların üzerinde görülür.

    meali: (bkz: tuncay göebbels’in konuşması milyonları coşturdu)
    (bkz: tehlikenin farkında mısınız goebbels edition)

    *

    2 – insan haklarının tanınmasının hor görülmesi…

    düşman korkusu ve güvenlik ihtiyacı gibi bahaneler öne süren faşist rejimlerde insanlar, insan haklarının “ihtiyaçtan” dolayı kesin olarak görmezlikten gelinebileceğine ikna edilir. insanlar, diğer yola bakmaya yönelir, işkenceyi onaylar, suikastler çoğalır ve mahkumların uzun hapsedilmeleri ve uzun gözaltı gibi olaylar görülür. göz altında buhar olunabilir.

    meali: (bkz: kahrolsun insan hakları)

    *

    3 – birlik için bir düşman veya günah keçisi belirlenmesi…

    insanları, çılgınlık düzeyinde bir ulusalcılığa sevk edebilmek için kesin düşmanlar belirlenir ve ortak tehdit algısı yaratılmaya çalışılır. ırksal, etnik veya dinsel azınlıklar; liberaller; komünistler; sosyalistler bu tanımlama içine sokulabilir.

    meali: türk’ün türk’ten başka dostu yoktur ve dört yanımız düşmanlarla çevrili.

    *

    4 – asker üstünlüğü, askerlerin aşırı söz hakkına sahip olması…

    yaygın yurtiçi problemler olduğu zaman, askeri zümreye hükümet kaynaklarından oransız bir miktarı verilir ve insanların gerçek gündemi ihmal edilir. askerler ve askeri hizmet çekici kılmış olur. bir nevi waffen ss kadrolarının haziran 1944 tarihinde 368.654 iken, eylül 1944 tarihinde 950.000 civarına gelmesini hatırlatıyor.

    meali: bismillah yeni “nanoteknolojik muhtıra” verildi.
    ayrıca; (bkz: iç hizmet kanunu)

    *

    5 – dallanıp budaklanmış bir cinsiyetçilik

    faşist ulusların hükümetleri, neredeyse sadece erkek-egemen olmuş olan olmaya yönelir. faşist rejimlerin altında, anânevî cinsiyet rolleri daha katı yapılır. homofobiklik ve eşcinsellik karşıtlığı, ulusal politikanın temellerindendir.

    meali: cinsiyet konusunda “lahasümüt” ekseni dışına çıkanların vay haline…

    *

    6 – kitlesel haberleşmenin kontrol altında tutulması…

    medyaya bazen dosdoğru hükümet tarafından müdahale edilir ve medya dolaylı olarak hükümet düzenlemesi ile kontrol edilmeye çalışılır. sempatik medya spikerleri ve yöneticilerin tavırları da dikkate değer şekilde örtbas edicidir. sansür, özellikle savaş zamanında faşist rejimlerde ortaktır.

    meali: youtube’a erişimin yasaklanması, ekşi sözlük’e kapatma kararları…

    *

    7 – milli güvenlik saplantısı…

    korku, kütlelerin üzerinde hükümet tarafından motivasyonla ilgili bir alet olarak kullanılır.

    meali: bu yaz şeriat gelecek, bu kış komünizm gelecek…

    ayrıca; vanimelda editi:
    http://www.radikal.com.tr/…r.php?ek=r2&haberno=5911

    *

    8 – dinin ve devlet yönetiminin birbiri içine geçmesi…

    faşist devletlerde hükümetler, kamu düşüncesini idare etmek için bir alet olarak ulusta ortak öğelerden birisi olan dini kullanmaya yönelir. dinsel retorik ve terminoloji hükümet liderlerinden ortaktır. dinin büyük ilkelerinin, hükümetin politikaları veya hareketlerine tamamen uygun olduğu düşüncesi yaygınlaştırılır.

    meali: biri akp mi dedi? aynı şekilde chp de dincidir ama argümanları başkadır…

    *

    9 – şirket güçlerinin korunması…

    faşist bir ulusun endüstriyel ve iş aristokrasisi çoğunlukla güce hükümet liderlerini konumlandırır. ortakça yararlı bir endüstriyel aristokrasi ve hükümet ilişkisini yaratmak, seçkin tabakaya güç sağlamak en önemli niyetleri arasındadır.

    meali: tüsiad ve müsiad ile görüştüm, haberler iyi, darbe olmayacakmış…

    *

    10 – emekçilerin (işçilerin) ezilmesi…

    emeğin organize gücü ve sendikalar faşist bir hükümete için gerçek bir tehdittir ve herhangi bir hareketleri sertçe bastırılır.

    meali: (ara: 1 mayıs 2007)

    *

    11 – aydınların ve sanatın hor görülmesi…

    faşist devletler yüksek öğretime açık düşmanlık beslerler. sansür için profesörler ve diğer akademik personeller için tutuklamalar dahi gerçekleştirilir. bir gecede profesör kadroları ortaya çıkabilir. çeşitli sanatlarda özgür ifadeye açıkça saldırılır ve hükümetler sanatı finanse etmeyi reddeder. sözlük yazarı anadolu; faşist rejimler de sanatı son derece desteklemişlerdir ancak kendi adlarına konuşan bir sanattır bu ve biçilen sanat devrimci sanat olmuştur şeklinde pek güzel belirtti.

    meali: (bkz: ben böyle sanatın içine tükürürüm)

    *

    12 – suç ve ceza konusunda aşırı saplantı

    faşist rejimlerde polise; yasaları uygulanması * ve yasalarla verilen yetki baskısının güçlendirmesi için neredeyse sınırsız güç verilir. insanlar, çoğunlukla polisin yetkilerini kötü kullanımlarından ötürü ve bazen de vatanseverlik adına kişisel özgürlükleri bırakır. çoğunlukla faşist uluslarda neredeyse sınırlı olmayan güçle ulusal bir polis kuvveti vardır. biber gazından insanlar ölebilir.

    meali: karşılarındaki zihniyete karşı idam sehpaları önerenler hiç mi yok aramızda? sence sözlükçü? ittihat ve terakki’nin türk olmayan her şey üzerinde uyguladığı faşist insanlık suçlarını meşru görecek kadar kendi hezeyanlarından habersiz ve artık içinde bulunduğu “uluyan-solcu” ideolojinin yarattığı faşist tabanlı kolektif bilinçdışının “thor’un kazanı” misali fokurdayan lanetli buharının esiri olmuş ve en trajiği varlığını da bu bilinçdışından aldığı sanal güce dayandıran sözlük karakterlerinden bahsediyorum. sol tarafta frame dedikleri şeye biraz göz gezdir sözlükçü.

    ek: ayrıca, dengiz belirtti ki polis vazife ve salahiyet kanunu da buraya uygundur, şüphesiz ki öyledir:

    (bkz: polis vazife ve salahiyet kanunu)

    http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/569.html

    *

    13 – kök salmış adam kayırma ve rüşvet

    faşist rejimlerde neredeyse her zaman hükümet konumları, kararlaştıran yandaş kitlesinin koruması için, devletle ilgili güç ve otoriteyi kullanan gruplar ve ortakların grupları tarafından yönetilir.

    meali: meale gerek yok, binlerce yıllık geleneğimiz zaten bunlar. biri kadrolaşma mı dedi?

    *

    14 – hileli seçim…

    bazen faşist ülkelerde seçimler, tam bir taklittir.

    meali: oy satın almak da hile değil midir? ya da tankları sokaklara sürerek bir şeylere ayar çekmek?

    *

    sonuç: lan? yoksa?
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap