• öncelikle bu tekniklerin amacı; daha dikkatli ve çevreye karşı duyarlı araç sürüşü gerçekleştirmek ve yakıt masraflarının düşürülmesi (avrupa çapında 2010 yılı itibari ile 20 milyar avroluk tasarruf elde edilecek). ayrıca, çevreye daha az zarar verilmesi (yine avrupa çapında 2010 yılı itibarı ile 50 milyon ton co2 emisyon azaltılacak).

    başlangıç olarak;

    * ekstra yükleri taşımayın. (bazen aracımızın bagajında bir çok gereksiz eşya olabiliyor. özellikle analarımız ve bacılarımız "kalsın arabada sonra alırız" dediği poşetler, bavullar vs. bunlar aracın ağırlığı arttırdığı için yakıt tüketimini de doğal olarak arttırır.)

    * rotanızı belirleyin, dolambaçlardan kaçının. (sahilden gidelim de milleti görelim diyenler ve yol yordam bilmeden sora sora bağdat bulunur diyenler bu konuda çok dikkatli olması lazım. )

    * kısa mesafeler için aracınız kullanmayın. ("ışınla mı doğdun" esprisi herşeyi anlatıyor. iki dakkalık mesafelere bile aracınızla gitmeniz artık görgüsüzlük sıfına giriyor. "ayranı yok içmeye atla gider sıçmaya" lafının bu tip davranışlardan bulunanlar için söylendiğini unutmayın.)

    * yüksek devirde vites değiştirmeyin. (ilave yakıt tüketimini ortalama %8 artttırır. dizellerde 1500- 2000 devir arası, benzinlilerde 2000-2500 devir arası vitesinizi değiştirin. "sağır araba kullanmayın" diyenleri dikkate almayın)

    * klima gibi elektrikli cihazları sadece gerektiğinde kullanın. (klimanız yakıt tüketimini ortalama %10-25 arası arttırır.)

    * aracınız trafiğin akışına göre kullanın. (hızlı duruş ve kalkışlardan kaçınmanız gerekiyor.)

    * aracınızın camlarını kapalı tutun. (açık pencereler yakıt tüketimini %5 arttırır. bunun yerine fanı kullanın)

    * 30-60 sn.'den fazla duruşlarda motorunuzu kapatın.

    * ve son olarak tavan yükü rüzgar direncini ve yakıt tüketimini %5-40 arası arttırır. (en azından yüklemeyi doğru yapmak zorundasınız.)

    kontrol ve bakım;

    * lastik basınçlarınızı düzenli olarak kontrol edin. (her 0.5 bar için %3 ekstra yakıt tüketimi. lastik basıncı bir ay içinde % 2,5-5 arası azalır ve 5 ay içerisinde %20 azalır.)

    * aracınızın el kitabındaki kontrol ve bakımları yapın.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap