1311 entry daha
  • geçtiğimiz haftasonu bir carraro gravel g4 sahibi oldum. öncelikle gravel bisiklet türünü bilmeyenler için kısaca tanımlayalım, gravel bisikletler son zamanlarda popüler olmaya başlamış melez bir tür. gravel ingilizce çakıl demek, gravel bisiklet türü de çakıllı yolda performans gösterebilen bisiklet türü denilebilir. bu işlerle ilgili tecrübesi olmayan biri yol bisikleti ile gravel arasındaki farkı uzaktan ayırt edemez çünkü fark zaten çok küçük, lastik ebatları. yol bisikletlerinin lastikleri 23, 25, 28 gibi kalınlıklarında olurken gravellerin lastikleri 30, 35, 38 gibi kalınlıklarda oluyor. bu da asfalt performansını azaltırken çakıllı arazi performansını artırıyor. gravellerde standart donanım ise disk fren(giriş seviyelerinde mekanik, üst seviyelerde hidrolik). yani ben v-frenli bir gravel alayım diyemiyorsunuz. en fazla bir yol bisikleti alıp kalın lastik takabilirsiniz. gravellerin bir de kadro geometrisi yol bisikletlerine göre biraz daha farklı olmakla birlikte bu meseleye hız/yol, endurance/yol gibi farklı kadro geometrileri falan da gireceğinden konuyu çok açmış olacağız, ben burada sonlandırıyorum.
    gelelim carraro gravel g4'e. bisikletin üzerinde grx810 grx600 grx400 karışık bir set var. bu setler için yabancı bir siteden edindiğim bilgiye dayanarak grx800 serisi shimano ultegra, grx600 serisi shimano 105, grx 400 serisi ise shimano tiagra muadili. bilmeyenler için kısaca özetliyim bu set olayını, hakikaten öyle aman aman kafaya takılacak bir mesele değil. sora set veya tiagra set yol bisikletinde başlangıç-orta seviyede uzun bir süre işinizi görür. dolayısıyla grx 400 sete sahip bir gravel de işinizi fazlasıyla görecektir başlangıç seviyesinde. fakat iş fren meselesine geldiğinde bu bisikletin üzerinde hidrolik disk fren var. bu kısım önemli çünkü kimle konuşsam mekanik disk frene lanet ediyor çünkü ayar tutmuyor sürekli bakım istiyor. başlangıç seviyesinde de biz başımızın ağrımasını istemeyiz mümkünse imkan varsa siz de hidrolik disk frenli bir gravel bakın derim.
    3-4 günlük yaklaşık 50km sürüş tecrübem ise şehir içi kullanımda üzerinde bagaj deliklerinin bulunması ve yoldaki titreşimleri bana aktarmasına bakarak gravelin benim için doğru tercih olduğunu düşünüyorum. arkaya 10kg yükledim bisikletle şehir içinde gezdim, seriliğinden atikliğinden birşey kaybetmiyor(burada benim önceliğimin performans olmadığı zaten anlaşılmıştır ama yine de tekrar vurgulayayım asfalt zeminde kesinlikle bir yol bisikleti değil. %30 civarı daha fazla güç gerektiriyor diyebiliriz yol performansı sergileyebilmesi için).
    sonuç olarak benim gibi konfordan ödün vermeksizin şehir içinde idare eder bir performans sizin için yeterliyse gravel carraro g4'ü önerebilirim. tabi yol bisikletlerini bir de çakıllı yollarda görmek isteriz o zaman kim daha iyi performans sergiliyor görürüz* diyerek bitirmiş olalım.
448 entry daha
hesabın var mı? giriş yap