6 entry daha
  • salahaddin eyyubi' nin haçlı ordusunu dümdüz ettiği 1187 tarihli hittin savaşı sonrasında esir alınan ürdün'deki el-kerak'ın (le krak du desert) frank lordu, gaddarlığıyla nam salmış renaud de chatillon'un boynunu salaheddin eyyübi bizzat vurur ancak küdüs kralı guy de lusignan'ı fidye karşılığında serbest bırakır.

    serbest kalan lusignan, 1190'daki 3. haçlı seferi sırasında önemli roller üstlenir. hatta bu seferin en kritik noktası olan aslan yürekli richard'ın akka'yı fethi, lusignan'ın başarılı kuşatması sayesinde mümkün olur. çok geçmeden yufka yürekli richard, başkenti akka olan kudüs krallığına guy de lusignan'ı atamaz. çünkü her ne kadar akka'nın fethinde önemli işler başarsa da üç yıl önceki hittin rezaleti herkesin aklındadır. fakat guy de lusignan'ı da gücendirmek istemediklerinden "al şu kıprıs'ı gendi gendine oynan" deyip adamı kıprıs haçlı kralllığının başına getirirler.

    bu tenzili rütbe aslında bir nevi ödül olur; çünkü haçlılar 1272'de kudüs'ten ve bütün ortadoğu'dan kovalandıktan sonra iki yüz yıl daha varlığını devam ettirir kıbrıs krallığı. hayvan yürekli richard, kıskandın değil?

    fakat hikaye burada bitmiyor. eyyübi affıyla canını kurtaran ama kudüs krallığını kaybeden, sonrasında teselli niyetine kıbrıs'a tayin edilen kral lusignan'ın torunlarından biri, mustafa şevki lusignan, 1976'da düzenlenen kıbrıs türk federe devleti'nin ilk başkanlık seçimlerinde "naparsınız siz, dedemin malını çalarsınız? gırallığın tacı ve asası bendedir" deyip aday olur ve aldığı 476 oyla seçimi milli tıkaç denktaş'a kaptırır.

    ah be lusignan gardaşçığım, eyyübi'den gurtulunur ama denktaş'tan asla, bilmezsin?
hesabın var mı? giriş yap