9 entry daha
  • "amerika'da demokrasi" ve "eski rejim ve devrim" tocqueville'in en önemli iki eserinin adıdır. amerika'da demokrasi kitabında, amerika'daki toplumların neden liberal olduğu sorusu üzerinde yoğunlaşmıştır. diğer kitabındaysa, fransa'nın özgür bir siyasal rejimi korumakta neden sıkıntı içinde olduğunu bulmaya çalışmıştır.

    tocqueville, august comte gibi sanayiyle ilgili olgulara, marx gibi kapitalist olguya öncelik vermemiştir. o, önceliği demokratik olguya vermektedir. tocqueville için demokrasi, koşulların eşit kılınmasıdır. ona göre, tabaka ve sınıf ayrımının olmadığı, topluluğu oluşturan bütün bireylerin toplumsal açıdan eşit olduğu toplum demokratiktir. ayrıca tocqueville, özgürlüğün eşitlik üzerine kurulamayacağını, özgürlük koşullarının eşitliğinin sağlanmasının, -bir süre sonra koşulların eşitliği tocqueville'in düşünce sisteminde de temel bir yer edinmiştir- demokratik gerçekliği üzerine dayanması ve kurumlar tarafından korunması gerektiğini düşünmüştür.

    onun için özgürlük kavramının anlamı, keyfe bağlılığın yokluğudur. iktidar yasalara uygun kullanıldığında bireyler güvence altında olacaktır. aynı zamanda "mutlak güç" kimseye verilmemelidir. birbirini dengeleyen karar mekanizmaları olmalıdır. siyasal ve yönetimsel organların çoğalması gerekir.
48 entry daha
hesabın var mı? giriş yap