12 entry daha
  • kendini olduğundan daha yüksek/değerli/üst seviye sanma olayıdır. meşhur bir atasözünü değiştirerek söyleyecek olursam, "tavşan vücudunu dağa sürtmüş, kendini dağ zannetmiş" gibi bir şeydir.

    kendisinden çok daha yüksek bir erkekle ilişkisi olan kadını, artık daha düşük seviyedeki erkeklerin kesmemesidir. hatta kendi dengi veya kendi denginin biraz daha üstü olanları bile kesmez. örneğin kıvanç tatlıtuğ ayarında birisiyle birlikte olduktan sonra, karşısına eli yüzü düzgün, tercih edebileceği biri çıksa bile, "ben kıvanç tatlıtuğ'la birlikte olmuş biriyim, buna mı kaldım?" moduna geçer. o son erkeğin matemi içindedir. hiç gelmeyecek birini veya onun muadilini bekler. hayatına birini alsa bile, o kişi kıvanç tatlıtuğ olmadığı için ona hayatı zehir eder. böyle tipler hiç çekilmez.

    daha çok kadınlar/ilişkiler için kullanılmış ama başka yerlerde de "alfa dul" psikolojisi görülür.

    asteğmen olarak askerlik yaptığım dönemde, bölük içinde, komutanı olduğum askerlerden bazılarını, kışladaki ayrı bir birimdeki albayın emrine vermem gerekti. normalde benden korkan, tir tir titreyen askerler, albay'ın hizmetinde çalıştıktan sonra, lakayıtlaşmaya, beni ciddiye almamaya başladılar. tavırlarında benim onlardan üst rütbede oluşumu umursamama, beni komutandan saymama görülüyordu. onlara "albay kankası" değil, "er" olduklarını ve bana bağlı olduklarını hatırlatıcı şeyler yapmak zorunda kaldım.

    • üniversitede, kadınların az olduğu mühendislik bölümlerinde görülür. normalde kimsenin ilgisini çekmeyecek tipler, erkek bolluğu içinde yaşadıkları ve "yokluk" içindeki erkekler kendisine cambridge düşesi muamelesi yaptığı için, kendi dengi veya daha üst erkekleri erkekten bile saymaz. oysa aynı şekilde kadınların çok olduğu bir bölümde olsa, bu saymadığı erkeklerin peşinden koşacaktır.

    • bir başka örnek muharrem ince. bazı konuşmalarında kendisini "ben chp'nin cumhurbaşkanı adayı olmuş/ben erdoğan'a rakip olmuş bir insanım" diye tanımladığını duyarız. artık chp milletvekilliği onu kesmeyecektir. daha kimse aday olmamışken 2023'te cumhurbaşkanı adayı olacağını şimdiden ilan etmesi de bundandır. her türlü polemiğe elinde benzinle atlaması da bundandır. o meydanlarda atışmalar, o kalabalık mitingler, o kameralar... hepsi içinde kalmış.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap