24 entry daha
  • 1643 - 1715 yılları arasında dile kolay tam 72 yıl boyunca hüküm sürmüş,devlet benim diyerek kendisini güneşle özdeşleştiren ünlü fransa kralı.

    louis dönemi'nin en önemli özelliği tam 300000 kişiden oluşan dönemin en devasa ordularından birisini oluşturarak hem ülke içerisinde hem dış politikada çok önemli işlere girişmesi olmuştur.

    5 yaşında tahta geçmiş olmasına rağmen dönemin chief minister ının (türkçeye tam çevirisi yoktur bir nevi başbakan anlamı taşır) ki fransa kraliyet bürokrasinin temelini atan ünlü kardinal armound richelieu'nün de öğrencisi olan kardinal jules mazarin'in başarılı bir kraliyet politikası izlemesiyle;fransa,louis'nin yetişkin bir kral olmasına kadar olan süreci sorunsuz sayılabilecek bir şekilde atlatmıştır.

    uzun süren savaşların ve sarayın harcamalarının ekonomiye olan olumsuz etkisinin yanı sıra bir dönem louis'nin finans danışmanlığı yapan baptiste colbert'in endüstiriyel yatırımlara önem vermesi ve madenciliği desteklemesinin yanı sıra bir de ithal mallara koyduğu yüksek gümrükle iç üreticiyi koruması bir nebze de olsa fransa'yı ayakta tutmayı başarmıştır.
69 entry daha
hesabın var mı? giriş yap