47 entry daha
  • dinamik ısı yönetim kurulu başkanının piyasaya güven veren söyleşisinin ertesinde, tek fiyat uygulamasının kalktığı dün itibarıyla çok yüksek oranlı bir hacimle tavan yapan hisse. borsada işlem gören 8.686.990 lotunun bulunduğu ve dünkü (14 ekim) hacminin 4.959.584 lot olduğu göz önüne alınırsa, ne denli çok lotun mevcut fiyatlardan maliyetlendiği anlaşılabilir.

    ben de borsaya ayırdığım tüm birikimimle dün itibarıyla "all-in" olarak dinamik ısı'ya geçmiş bulunuyorum. (önemle ve altını çize çize belirtmek isterim ki, bu tamamen benim aldığım kişisel bir risktir ve kimseye bir tavsiye niteliği taşımamaktadır. kâr zararla kardeştir, tüm yatırımlarınızı bunu bilerek yapmanız gerekir.)

    benim nezdimde bu itimatı uyandıran gelişmelerden, şirketin yönetiminin piyasaya sağladığı güvenden ve hissenin hikâyesinden bahsetmeye çalışacağım biraz. uzun bir yazı olacak, kendinizi hazırlayın...

    3 hafta önce dinamik ısı hakkında yazdığım yine şöyle uzunca bir entry vardı: (bkz: #113388936)

    ben kimseye tavsiyede bulunmadım, bulunmam da... ama benim o entry'mi okuyup, şirketi inceleyip, o gün tavandan emir verip 9,40'tan hisse alan biri an itibarıyla yüzde 46,22 kârda.

    ancak tekrar ediyorum, üstüne basa basa söylüyorum: yazdığım hiçbir şey tavsiye niteliği taşımamaktadır. lütfen menkul kıymetler piyasasında yapacağınız yatırımlar hakkında yatırım danışmanınıza ve portföy yöneticinize danışınız.

    bilindiği gibi spekülasyonun azaltılması ve küçük yatırımcıları korunması için sermaye piyasası kurulu (spk) tarafından dinamik ısı hissesine bazı düzenlemeler getirilmişti. genel düzenlemeler ile birlikte bunlar: tek fiyat uygulaması, piyasadan limite emir ve piyasa emri yasağı, brüt takas uygulaması, emir kötüleştirme yasağı, kredili alım yasağı, açığa satış yasağı ve tek seferde maksimum 500 bin liralık alım sınırlamasıydı.

    dinamik ısı üzerindeki tek fiyat uygulaması dün (14 ekim) itibarıyla kalkacaktı ve hissede pay piyasası normal seansına göre emir toplama ve eşleştirmeye başlanacaktı. bunun yarattığı belirsizliğin etkisiyle 12 ekim pazartesi günü hissede önce kâr satışları, daha sonra da panik satışları geldi. geçen haftayı 4 gün üst üste tavana kilitleyerek bitiren ve pazartesi sabahı yüzde +6,90 ile açan hisse, aynı günü yüzde -3,85 ile kapatmış oldu. ertesi gün, yani 13 ekim salı günü ise tabandan açtı ve bildiğim kadarıyla işlem görmeye başladığından beri ilk kez taban yaptı. emirlerin eşleştiği 12.55 ve 13.55 saatlerinde de tabanda yatay seyretti.

    hisse tabandayken, dinamik ısı yalıtım yönetim kurulu başkanı metin akdaş saat 14.00'da bloomberg ht'deki piyasa hattı programına konuk oldu ve canlı yayında güzem yılmaz ertem'in sorularını yanıtladı. ilgilenen herkesin okuyup analiz edebilmesi için söyleşiyi bizzat yazıya döktüm ve entry'nin sonunda noktasına virgülüne kadar ilginize sunacağım.

    metin akdaş özetle şunları söyledi:
    - şirketin borcu yok, kasada parası var. halka arzdan elde edilen gelirle de vadeli hammadde alımlarında, nakde dönüldü.
    - dağıtılabilir kârın yüzde 30'unun paydaşlara temettü olarak verilmesi planlanıyor. bu husus şirketin halka arz belgelerinde de kayda düşülmüş durumda. [yüzde 30 ciddi bir temettü oranı... hatta bu temettü oranı metin akdaş tarafından dillendirildiğinde, sunucu güzem yılmaz ertem şaşırarak bu yıl için getirilmiş olan yüzde 25 kısıtlamasından bahsetti. ancak metin akdaş dağıtılabilir kârın yüzde 30'unu temettü olarak verme isteklerinin altını çizerek, bu konuda nihai kararı mart ayında toplanacak genel kurulun vereceğini belirtti.]
    - hazirandan itibaren ciddi toparlanma belirtileri görüldü. ihracatta pandemiye rağmen çok ciddi düşüş yok. sektördeki mevsimselliğin de etkisiyle bu ay sonu açıklanacak bilançolarda toparlanmanın olumlu etkisi görülecek.
    - şirketin kendi tasarımları ve ar-ge çalışmaları var. bunlarla bağlantılı olarak yeni yatırımlar yapılıyor, yapılacak. yatırımların maliyeti şirketin özkaynaklarından karşılanıyor, borç veya kredi alınmıyor. önümüzdeki 3 yıl içinde şirketin özkaynakları kullanılarak 12 milyon liralık makine ikmal yatırımı yapılması planlanıyor.
    - dinamik ısı'nın kullandığı hammaddeler neredeyse tümüyle dövize endeksli. ancak satışlar da dövize endeksli olduğundan, kur oynaklığı riski doğal olarak hedge edilmiş oluyor.

    aşağıda tümünü deşifre ettiğim bu açıklamalar, hissede oldukça olumlu bir etki yarattı. öyle ki pazartesi öğlenden itibaren 7 eşleşme saatinde yukarı hareket etmeyen, bilakis salı itibarıyla ilk defa tabanı gören ve tabanda yatay seyreden hisse, yönetim kurulu başkanı metin akdaş'ın saat 14'teki açıklamalarından sonra ilk eşleşme saatinde tabanı bozdu. ertesi gün, yani dün ise oldukça yüksek oranlı bir hacimle tavan yaptı. en başta da belirttiğim gibi hissenin dolaşımda 8.686.990 lotunun bulunduğu göz önünde bulundurulursa, dünkü 4.959.584 lotluk hacmin ne denli yüksek olduğu ortaya çıkıyor. hisselerin önemli bir kısmı dün itibarıyla el değiştirerek 12,55 tl ila 13,76 tl arasından maliyetlendi.

    bundan sonrası ne olur, ne biter bilemem. ama ben şirketin ve hissenin seyrini olumlu görüyorum. psikolojik ve teknik dirençlerde dura dinlene yürümeye devam edeceğini düşünüyorum. hele bir ay sonunda bilanço gelsin, rotamızı ona göre çizeriz.

    gelelim, piyasayı etkileyen ve dinamik ısı'ya taban bozdurarak ertesi gün tavan yaptıran söyleşinin deşifresine... tamamıyla el emeği göz nurudur. köşeli ayraç içindeki ifadeler bana aittir. keyifli okumalar:

    --- spoiler ---

    güzem yılmaz ertem: dinamik ısı yönetim kurulu başkanı metin akdaş bizimle birlikte bugün dedik... metin bey hoş geldiniz yayına.

    metin akdaş: merhaba güzem hanım hoş bulduk.

    güzem yılmaz ertem: çok teşekkür ediyorum katıldığınız için. şimdi isterseniz biraz bugün gelen verileri değerlendirerek başlayalım sizinle beraber. çünkü ağustos ayındaki tüik'in açıkladığı sanayi üretim rakamlarında arındırılmamış yüzde 10, arındırılmış rakamda yıllık yüzde 16'lık artış. aylık bazda temmuza göre de yüzde 3'lük artış dikkat çekiciydi ve birçok ekonomistin beklentisinin üzerinde geldi. şimdi ağustosta gerçekten türkiye sanayisindeki bu toparlanmayı şirketler nasıl hissetti, ne kadar hissetti? onu sorarak başlayayım.

    metin akdaş: güzem hanım öncelikle çok teşekkür ederim beni konuk ettiğiniz için. herkesi de, seyircilerimizi de selamlıyorum. şimdi bugün biliyorsunuz gelen veri ağustos temmuza göre yüzde 3,4, yıllık bazda da 10,6. türkiye sanayisi çin'den sonra en hızlı toparlanan ülkelerden bir tanesi şu anda. çok dinamik bir özel sektörümüz var, dirençli bir özel sektörümüz var. avrupa'nın birçok ülkesine göre baktığımızda daha hızlı toparlanma sinyalleri veriyoruz. ben özel sektörün güçlü ve dirençli olmasından dolayı bu kriz süresinden çok hızlı bir şekilde çıkış sağlayacağımıza inanıyorum. kaldı ki bizim birçok sektörde, benim de içinde bulunduğum örneğin iklimlendirme sektörü, savunma sanayii sektörü, çok hızlı büyümeler elde ediliyor. ihracattaki düşüşler pandemiye rağmen çok ciddi oranlarda değil. bu süreçten hızlı bir biçimde çıkacağımıza inanıyorum. bir de şöyle bir şey var: genellikle mevsimsellik de gösteriyor bu özellikle bizim içinde olduğumuz sektörler. inşaat sektörü, yapı sektörü, plastik sanayii, yalıtım sanayii... bu sektörlerde biraz mevsimsellik de var. yılın ikinci yarısında ciddi sıçramalar oluyor. tüm bunları dikkate alırsak, hızlı biçimde 2020'yi tamamlayacağımıza inanıyorum. yani yıllık büyüme daha yukarılara da çıkabilir.

    güzem yılmaz ertem: peki şimdi metin bey, burada özellikle imalat sanayiindeki toparlanma dikkat çekti. yani sektörlere göre baktığımızda birçok sektörde toparlanma var ama mesela elektrik, gaz, bu ay iklimlendirme tarafında rakamlar tek haneli toparlanmaya işaret ederken, imalat sanayiinde bu rakam çift haneli gerçekten güçlü bir toparlanmaya işaret ediyor. spesifik olarak imalat özelinde neler söylersiniz? ve tabii biraz burada dinamik ısı'nın alanına giren aslında sektörleri de konuşalım. yani sizin ürün gamlarınızda, sizin üretiminizde ağustos ayı nasıldı?

    metin akdaş: şimdi şöyle söyleyeyim: biz dinamik olarak 22 farklı sektöre üretim yapan bir firmayız. bu sektörlerin başlıcalarını sayacak olursam: işte plastik sanayii, ambalaj sanayii, hvac endüstrisi [hvac: ingilizce "heating, ventilating and air conditioning" (ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme) kısaltması], ısıtma soğutma klima, inşaat, yapı, otomobil, taşıt, mobilya, ayakkabı, çanta, gıda, sağlık... birçok sektöre imalat yaptığımız için tüm sektörleri de gözlemleyebiliyoruz. bizim kendi özelimize geldiğimizde bu sektörlerin bir kısmında ciddi toparlanmalar var. özellikle pandemi sürecinin desteklediği gıda sanayii gibi, ambalaj sanayii gibi, kâğıt karton sanayii gibi, elektronik sanayii gibi, savunma sanayii gibi, makine sanayii gibi birçok sektörde toparlanmalar başladı. bizim özelimize gelirsek, biz pandeminin etkisini daha çok 2. çeyrekte yaşadık. 1. çeyreğin şubat ayından itibaren hissedilmeye başladı. 2. çeyrekte 6 aylıklarımızı açıkladığımız için de bir sakınca görmüyorum. 2. çeyrekte daha ciddi bir daralma yaşadık. fakat 2. çeyreğin sonundan itibaren, hazirandan itibaren, [burası anlaşılamadı] sonundan başlayan süreçte ciddi toparlanma belirtileri vardı. biraz önce de bahsettiğim gibi, mevsimsellik etkisi de var bizim sektörlerde. bu ay sonunda bilançolarımızı açıkladığımızda bu toparlanmanın işaretleri de görülecek diye düşünüyorum.

    güzem yılmaz ertem: peki şimdi biraz isterseniz tabii yani ağustos özelinde de sizin halka arz sürecinizin olduğu bir dönemdi. biraz ondan da bahsedelim: halka arzdan sonra elde ettiğiniz geliri nasıl kullandınız? finansman tarafında yatırımlar tarafında ne kadar kullandınız? ağustostan bu yana, halka arzdan sonrası dinamik ısı için nasıl bir dönemdi?

    metin akdaş: şimdi öncelikle şunu söyleyeyim: bizim 6 aylık bilançolarımızda da görüldüğü üzere, biz artıdaydık. yani +5,5 gibi bir borçluluk durumumuz pozitif yöndeydi. dolayısıyla halka arz geliri ile birlikte özellikle hammadde alımlarında vadeli yaptığımız tüm ticareti nakde döndük. zaten bunu halka arz izahnamesinde de yazmıştık. gelirimizin yüzde 40 civarını işletme sermayesinde kullanacağız diye. bu, şirketin bilançosuna olumlu yansıyacak. bir taraftan dinamik 29 yıllık bir firma... kendi makine tasarımlarını yapar, ar-ge'sini yapar pozisyona gelmiş bir firma. yine kamuoyu aydınlatma platformunda yayımladığımız için söylüyorum: bu süreç içerisinde, halka arz gerçekleştikten sonra, öncesinde başladığımız, imalat çalışmalarını tamamladığımız 5. polietilen tesislerimizden bir tanesi olan, polietilen tesisimizde 5. hattımızı devreye aldık ve üzerinde çalıştığımız projeler de devam ediyor. diğer taraftan halka arz gelirimizin yüzde 45'ini makine ve ikmal yatırımında kullanmayı planlamıştık. bununla ilgili de süreç devam ediyor. malum, ülkeler arası seyahat kısıtlamalarından dolayı seyahatlerde sorun var. görüşmeler, yazışmalar devam ediyor. biraz daha normalleşme başladığında, yıl sonuna doğru, bu izahnamede yazdığımız yatırımları birer birer yapmaya başlayacağız. onun ötesinde, dediğim gibi ar-ge'ye yatırımlarımız devam ediyor. ihracat pazarlarına yönelik olarak da maalesef şu anda tüm dünyada fuar gibi etkinlikler şu anda kilitlenmiş vaziyette. öncelikli olarak mevcut müşterilerimizle, çalıştığımız müşterilerimizle bağlarımızı sıkı tutmaya çalışıyoruz. potansiyel müşterilerimizle de yine şu an sizinle yaptığımız gibi uzaktan görüşmelerle de görüşmelerimizi sürdürüp ihracatı geliştirmeyi çalışıyoruz, ancak şu anki yani ihracatta en önemli parametre bire bir iletişimden geçiyor. yani insanların gelip bizim tesislerimizi görmesi lazım, bizim gidip onları görmemiz lazım. bu ihracat süreçlerinde ticaret 2 yıla, 3 yıla, bazen 5 yıllara kadar yapılan emeklerin sonucunda gelebilen bir çalışma. dolayısıyla o taraf biraz yavaş gelişiyor. ancak pandeminin etkisi kalkar kalkmaz oradaki aktivitelerimizi de hızlıca sürdüreceğiz.

    güzem yılmaz ertem: peki metin bey şimdi burada özellikle sektörlere baktığımızda tabii hani birçok sektöre girdi sağlıyorsunuz ama ağırlıklı olarak da işte yalıtım, ambalaj, plastik sanayii var. dolayısıyla ben biraz buraya ilişkin detay rica edeceğim sizden. yani covid'den dolayı içeride tüketim arttı, ve tabii tüketimin arttığı işte gıda perakendeciliğinde örneğin çok arttı, yine teknoloji perakendeciğilinde çok ürün talep arttı. şimdi bu talep artan sektörlerde sizin de satış rakamlarınız bu doğrultuda arttı mı? tabii bazı sektörlerde, örneğin inşaat tarafında, konut özelinde biraz satış vardı ama yeni yatırım konusunda, yeni bir inşaat olması konusunda çok fazla arz göremedik. e bazı sektörler de elbette negatif ayrıştı. biraz bahseder misiniz, yani pandemi sürecine has dinamik ısı'nın kendi müşterilerinde nasıl bir ayrışma oldu?

    metin akdaş: şimdi şöyle bahsedeyim: tabii yalıtım tarafı da inşaat pazarının içerisinde, biz yalıtım malzemeleri üreten bir firma olduğumuz için. inşaat pazarında kapasite kullanım oranları bizim ege bölgesi havzasında yaptığımız bir araştırmanın neticesinde edindiğimiz rakamlar bunlar: yüzde 80'ken 1. çeyrekte, 2. çeyrekte yüzde 51'e düştü. yani yüzde 28'e yakın bir küçülme var. taşıtta bu oran yüzde 16, kimya sanayiinde yüzde 4, makine sanayiinde de yüzde 5'tir 2. çeyrekte. 3. çeyrek bunun içerisinde yok. 3. çeyrekte bunun birkaç tanesinde toparlanma olacağını tahmin ediyorum. ama örneğin ağaç işleri ve mobilya sanayii -ki mobilya ihracatında türkiye çok güçlü bir ülke- oradaki artış yüzde 10,6, 1. çeyrek ve 2. çeyrek arasında. 3. çeyrekte daha da iyi bir ivme yakalanacağını düşünüyoruz. aynı şekilde ambalaj sanayiinde, kâğıt karton ve ambalaj sanayiinde yüzde 11'in üstünde bir büyüme var. genel olarak kapasite kullanımında yüzde 8 civarında bir düşüş var. biz toptan baktığımızda, bütünsel baktığımızda 22 sektöre hizmet verdiğimiz için, bütünsel baktığımızda bizim 3. çeyrekte büyüme olduğunu söyleyebilirim.

    güzem yılmaz ertem: peki şimdi burada biraz isterseniz maliyetler tarafını da değerlendirelim beraber. biliyoruz ki sektördeki elbette ithal girdiler, kura endeksli girdiler var fakat dinamik ısı gibi gelirlerinde de döviz geliri varsa, yani zaten satışlar da dövize endeksli ise çok fazla bilançoda belki bu hasar yaratmamış gibi gözükebilir. fakat artan maliyetleri ürünlere yansıttığınız için satışta ve pazarlarda bir daralma olabilir. yani fiyatlar arttığı için talepte bir daralma olabilir, mecburen fiyata yansıtıyorsunuz çünkü. oradaki biraz detayları aktarır mısınız bize metin bey? ne kadar ithal girdiniz var, yüzde kaç ithal girdiniz var ve gelirleriniz ne kadar dövize endeksli?

    metin akdaş: şöyle söyleyebilirim güzem hanım: bizim hemen hemen ana hammaddelerimizin tamamı dövize endeksli. yani bir kısmını yurt içi piyasalardan sağlıyoruz, türkiye'de üreticiler var kimyasal malzeme üreticileri, bir kısmını da pazarın pozisyonuna göre, yurt içi ve yurt dışı fiyatların gelişim durumuna göre tercihlerimizi nerede daha rekabet avantajı yakalıyorsak oraya kullanıyoruz. ancak biraz önce de söylediğim gibi, hammadde de tamamen dolarizasyona bağlı. satış fiyatlarımızı da dolarla, dövizle diyeyim daha doğrusu, dövize endeksli olarak yapıyoruz. satışlarımızın büyük bir kısmı nakit ve nakde yakın, dövize endeksli. dolayısıyla kendi sistematiğimiz içerisinde doğal bir hedge [hedge: riskli durumun zararından korunmak için alınan önlem] mekanizması da var. şimdi eğer vadeli satışlarımız varsa, bunları da genellikle doğrudan tahsilat sistemlerini kullanarak yapıyoruz, ki onlar da dövize endeksli. dolayısıyla biz kur riskini kendi şirketimiz içerisinde minimize etmeye çalışıyoruz. ancak türkiye için çok büyük bir sorun tabii yani dolarizasyon. bu doğal kurlarıyla imalat yapmak ihracatçı için de çok zor, imalat yapıp yurt dışına satmak. dolayısıyla buralarda biraz dengenin oturması gerekiyor diye düşünüyorum.

    güzem yılmaz ertem: peki metin bey, kur dışında bir de elbette faiz tarafı önemli, oradaki yükseliş de bir maliyet unsuru oluyor ama siz dinamik ısı olarak aslında çok fazla borçlanmayı tercih etmiyorsunuz. biraz bahseder misiniz, mesela şu an mevcut rasyolar nasıl, yatırımlarınızı nasıl yapıyorsunuz? borçluluk rasyoları ve yatırımlardaki özkaynak oranı?

    metin akdaş: şimdi şöyle söyleyeyim: biz daha çok proje bazlı yatırımlar yapıyoruz, zaten işletme sermayesine yönelik çok fazla kredi kullanmıyoruz, geçmişte de bu böyleydi. şirketin böyle bir alışkanlığı var. ne zaman yatırım yapacaksak uzun vadeli yatırımları tercih ediyoruz. o mentalitemizi sürdürmeye devam ediyoruz. borçlululuğumuz, yani 36 halka arz bilançolarında da açıklandığı sırada, izahnamede açıklandığı rakamların çok daha altında. çünkü vadesi gelen tüm ödemelerimizi yapıyoruz. tüm hammadde alımlarımızı da nakit yapıyoruz. dolayısıyla şirket kârlılık oranlarına bunlar da olumlu yansıyacak diyebilirim kabaca.

    güzem yılmaz ertem: peki biraz yatırımları isterseniz rakamlara dökelim: 2020 için ne kadarlık bir hedef koydunuz kendinize, yatırım hedefi? ve ne kadarını gerçekleştirebildiniz? rakam telaffuz ederseniz sevinirim. bir de tabii ki 2021'i de konuşalım. eğer tabii iyi senaryodan bahsediyorum, covid'i atlatabilirsek ve yavaş yavaş sektörlerde canlanma olursa, 2021 için yeni bir yatırım bekliyor musunuz?

    metin akdaş: 2020 yılı içerisinde planladığımız yatırımları neredeyse tamamladık diyebilirim. çünkü biraz önce bahsettiğim, şirketin kendi özkaynaklarıyla yeni nesil bir polietilen ekstrüderi tasarımının ar-ge'sini yapmıştık, yatırımı planlamıştık, onu tamamlıyoruz. onun ötesinde daha çok katma değer yaratacak daha küçük yatırımlar planlamıştık, onları da yapıyoruz. bunların toplam değeri 1 milyon tl'nin biraz üzerinde rakamlar ama esas yatırımlarımızı 2021'den itibaren yapacağız. biraz önce de bahsettiğim gibi yurt dışıyla görüşmelerini sürdürdüğümüz makine ikmal yatırımları, onların da yaklaşık değeri 12 milyon lira civarında. bunun bir kısmı 2021, bir kısmı 2022, bir kısmı 2023 ama gidişata göre bazılarını öne çekme planlarımız var, kısaca böyle söyleyebilirim. bir taraftan da az önce bir kere daha söyledim: şirket kendi tasarımlarını kendi yapar pozisyonda. bununla ilgili de atılımlarımızı, ar-ge çalışmalarımızı tamamladığımız yatırımlar var. yavaş yavaş onları da devreye alacağız.

    güzem yılmaz ertem: peki sürenin sonuna geldik, son birkaç dakikada biraz yatırımcılar için de soru sorayım size: temettü politikası nedir şirketin metin bey? halka arzdan sonra tabii ki temettü merak ediliyor... öte yandan şu an mevcut hisse sahipliği yapısına bakıldığında ağırlıklı bireysel yatırımcılar mı var, kurumsal yatırımcı ve yabancı sahipliğinin artmasını hedefliyor musunuz dinamik ısı özelinde?

    metin akdaş: şimdi bizim halka arz tamamlandığında yaklaşık 175 bin civarında bireysel yatırımcı, işte 130 civarında kurumsal yatırımcı, 200 küsur tane de yabancı yatırımcı vardı. ama hani bunlar borsada alınıyor satılıyor. şu anki mevcut durumu benim bilebiliyor olmam tabii ki mümkün değil. senede bunu biliyorsunuz bir iki kere ancak öğrenebiliyorsunuz, bir genel kurul esnasında, bir de halka arz yapılırken. dolayısıyla hani bireysel yatırımcının daha ağırlıkta olduğunu düşünüyorum.

    güzem yılmaz ertem: temettü politikanız?

    metin akdaş: temettü politikasıyla ilgili de yine izahnamede yazmıştık: satış hasılatının, satış kârının diyeyim daha doğrusu, dağıtılabilir kârın yüzde 30'unu dağıtma gibi bir planımız var. ama bunlar genel kurulun karar vereceği şeyler, mart ayında genel kurulumuz var, genel kurulda böyle bir karar çıkarsa.

    güzem yılmaz ertem: tabii yüzde 25, metin bey, yüzde 25 gibi bir limit var biliyorsunuz. gerçi o bu sene için geçerli, önümüzdeki sene devam edip etmeyeceğini bilmiyoruz. yani temettü konusunda yüzde 25 gibi bir limit kuralı vardı.

    metin akdaş: doğru, doğru.

    güzem yılmaz ertem: eğer bu kural değişirse, bu kural ortadan kalkarsa yüzde 30 dediniz değil mi sizin ilk halka arz hedefinde?

    metin akdaş: yüzde 30 gibi planladığımız, izahnameye de yazdık bunu, planladığımız bir kâr dağıtımı var. ancak genel kurulun karar vereceği bir şey. genel kurulda değerlendireceğiz bunu.

    güzem yılmaz ertem: bir de yurt dışı tarafı soruluyor. son olarak onu da sorayım size: özellikle ihracat pazarları ve dinamik ısı'nın yurt dışındaki projeleri?

    metin akdaş: tabii bizim ürettiğimiz ürünler bildiğiniz gibi teknik köpükler olduğu için, biraz da amiyane tabirle yükte hafif, pahada da ağır demeyelim de, pahada orta yükte hafif, transportu çok zor ürünler. nakliye maliyetleri çok büyük bedeller tutuyor. dolayısıyla biz biraz daha şu an yakın pazarlara, orta doğu'ya özellikle ve avrupa pazarlarına, tabii ki bizim türki cumhuriyetler ve rusya pazarına odaklanıyoruz. buralardaki büyüme potansiyellerimizi devam ettireceğiz. ilişkili olduğumuz, görüştüğümüz, ilişkiyi sürdürdüğümüz, ticaretini sürdürdüğümüz firmalar var. oralarda da aynı sorunlar... pandeminin etkisiyle bazı ülkeler tamamen kilitlendi. dolayısıyla biraz ihracatın gelişimi yani 2021'in mart nisanından sonra ivmelenecek diye düşünüyorum ben.

    güzem yılmaz ertem: metin bey çok teşekkür ederim katıldığınız için ve dinamik ısı'ya dair görüşlerinizi aktardığınız için bize.

    --- spoiler ---
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap