• dikkatleri buraya çekmek istiyorum. şu başlığı açtıysanız ve pandemiyi ciddiye alıyorsanız söylenenleri okumanızı rica ediyorum.

    covid-19 ikinci karantina döneminde uygulanan ve almanya hükümetinin dün aldığı son kararlar dizisi. bugüne dek covid-19 ile ilgili okuduğum en başarılı hükümet açıklamaları bunlar. bilimle harmanlı, tamamı bilime dayalı ve istatistik manyağı almanların her olayın şeffaflıkla kaydını tutup karar vereceğini gösteriyor. enfes! çoğunluğu dün angela merkel tarafından duyuruldu. buna göre, merkel diyor ki;

    - kontrolü mümkün olmayan ya da eksponansiyel tüm artışları önlemek için ne gerekiyorsa yapılacak. bu, muhtemelen kısıtlamaların arttırılacağını önceden haber veren bir karar, çünkü merkel almanya'nın eksponansiyel bir artışa girdiğini bizzat belirtti.
    - herhangi bir yerleşim yerinde her 100bin kişi başına düşen bir haftalık toplam yeni vaka sayısı 35’i geçerse o yerleşim yerinde yakın temas içerisinde bulunulan tüm mekanlarda maske takma zorunluluğu gelecek. merkel, buradaki "35"in özel bir anlamı olduğunu, 35 ile 50 arasındaki artışın kontrol edilemeyecek düzeylerde olduğunu ve bunu ellerindeki istatistiki verilerle kanıtladıklarını açıklıyor.
    - herhangi bir yerleşim yerinde her 100bin kişi başına düşen bir haftalık toplam yeni vaka sayısı 50'yi geçerse o yerleşim yerinde daha sert önlemler alınacak (örn: bölgeye tüm giriş-çıkışların kapatılması ve karantina gibi).
    - herhangi bir yerleşim yerinde her 100bin kişi başına düşen bir haftalık toplam yeni vaka sayısı 50'yi geçerse o yerleşim yerinde tüm kapalı alanlardaki toplaşmalara 10 kişi ya da 2 aile sınırı getirilecek.
    - herhangi bir yerleşim yerinde her 100bin kişi başına düşen bir haftalık toplam yeni vaka sayısı 50'yi geçerse o yerleşim yerindeki tüm restoranlar 23:00 sonrasında kapatılacak.
    - tüm açık alanlarda birarada bulunabilecek maksimum kişi sayısı şu anda 25.
    - tüm kapalı alanlardaki toplaşmalara şu anda 15 kişi sınırı gelecek.
    - özel partilerin covid-19 vaka sayısındaki artışta önemli bir payı olduğu bilindiği için gençlerden "yarın ya da daha sonra daha iyi bir hayat sürebilmeleri için bir süre partilere ara vermeleri" çağrısı yapıldı. bu madde hayli önemli. bu, ab'nin belki de en iyi gece hayatlarından birine sahip berlin'in gençlerine duyarlı olma çağrısını onları kısıtlamadan önce yapmayı amaçlıyor.
    - risk grubundaki herkes mevsimsel grip aşılarını olmaları konusunda uyarılacak.
    - okullar çocukların daha fazla kayıp yaşamaması ve ekonominin çarkının dönebilmesi için son ana kadar açık kalacak. merkel okulları mecbur kalmadıkça kapatmayı kesinlikle istemiyor.

    berlin, köln ve frankfurt'ta yukarıdaki kısıtlamaların en sert hallerinin tamamı şu anda geçerli. diğer yerleşim birimleri içinse duruma göre uygulamaya konmak üzere eyaletlere sunulmuş durumda. karar verilmek üzere 8 kasım'a kadar ertelenmiş olduğu bölgeler de var.

    almanya dün 5bin vaka sınırını aşmıştı ve bu almanya için daha önce uygulanan karantina döneminden beri görülmemiş bir vaka sayısı. dolayısıyla almanya şu anda alarm durumunda ve istatistik biliminin tüm imkanlarını hastalık verileri üzerinde kullanıp tüm kararları bilime dayalı veriyor. bu başka ülkelerce yapılıyorsa da hiçbiri basına bu denli tane tane ve açıklayıcı bilgiler sunmuyor. ben bu açıklamaların ve bilimsel çıkarımların bir benzerini hiçbir dünya liderinden dinlemedim. bu olay, bu haliyle muazzam bir şey. bilimin öncülüğünde bilimle karar almak böyle bir şey. böyle bir olay da ancak merkel gibi bir biliminsanına yakışırdı. takdir ediyorum.

    https://www.dw.com/…nters-decisive-phase/a-55273942
    https://www.france24.com/…-warns-more-may-be-needed

    edit: (bkz: covid-19 ikinci karantina dönemi)

    edit-2: reklamspam’a hatamı düzelttirdiği için teşekkürlerimi ve sevgilerimi sunuyorum. ;)

    edit-3: vurgulamak istediğim şey kararlar değil, bunun açıklanma şekli ve bilimsel sunuluşu. yoksa her ülke dan dun bir sürü karar alıyor zaten her gün. bu denli bilimsel ve kaliteli açıklama yapan bir lider olmadı. tekrar söylüyorum. erinmeden tekrar söylüyorum. özel mesajlarla yaptığınız hakaretlerinize ara verebilirseniz belki demek istediğimi anlatabilirim. :/
60 entry daha
hesabın var mı? giriş yap