721 entry daha
  • olayın hep azerbaycan'lı kardeşlerimiz tarafını yazdık. ermenistan bu savaşa nasıl geldi, neler yaptı, neler yapmadı?

    * işgalden sonra minsk grubu ile 30-35 seneye yakın görüşmeler yapıldı. ancak ermenistan anlaşmaya yanaşmadı ve adım adım bu toprakları kendine bağlamak için gerekli adımları attı. buraya büyük bir askeri yığınak yaptı. azerbaycan'ın tekliflerini reddetti.

    * 2008'de türkiye bir siyasi atak yaparak ermenistan'la diyalog kurdu. ermenistan'a, "karabağ'dan çekil. sınırları açalım, ilişkiler normalleşsin" denildi. ancak bunu da kabul etmediler.

    * paşinyan, 2 sene kadar önce iktidara gelince, "karabağ ermenistan'ındır" dedi. azerbaycan tarafı buna büyük tepki gösterdi. minsk grubundakiler "daha yeni iktidara geldi, acemi politikacı. kulak asmayın" diye azerbaycan'ı sakinleştirdi. azerbaycan, masada çözüme biraz daha zaman tanıdı.

    bu sürede ermenistan, karabağ'ı kendine bağlamak için sözde özerk bir devlet kurmaya hız verdi. azerbaycan'da bu işin masada çözülmeyeceğine kanaat getirdi.

    * bundan 2-3 ay öncede paşinyan ve karısı karabağ'ı ziyaret etti. paşinyan'ın karısı elinde silahlarla poz verdi. azerbaycan'ı kışkırtacak açıklamalar yaptılar.

    * ermenistan, enerji nakil hatlarının olduğu tovuz bölgesine ve karabağ'daki temas noktalarından azerbaycan'a saldırılar yaptı.

    * işin savaşa gideceğini anlayan rusya, ermenistan'a "beş bölgeyi ver, bu iş tatlılıkla çözülsün" dedi. ancak ermenistan yine laf dinlemedi.

    * saldırılar sürünce savaş başladı. azerbaycan'da böyle bir fırsat bekliyordu. muhtemelen rusya'da, sözünü dinlemeyen ermenistan'a haddini bildirmek için azerbaycan'a yeşil ışık yaktı.

    * ermenistan, coğrafya dağlık olduğu için "gelen zırhlıları ve askeri biçerim, bu yığınağı geçemezler" diye beklerken, azerbaycan s-iha'lar ve kamikaze dronlar ile ermenistan güçlerini hızlı bir şekilde imha etmeye başladı.

    * ermenistan yanlış yaptığını geç fark etti. hemen rusya ile irtibata geçtiler. soros desteğiyle iktidara gelen, batı yanlısı, kendi sözünü dinlemeyen paşinyan'ı zaten sevmeyen rusya, ermenistan'a "ne halin varsa gör" dedi. güvenlik anlaşmasını devreye sokmayı "savaş azerbaycan topraklarında yapılıyor" diye reddetti.

    * ermenistan, bu süreçte batılı liderlerin hoşuna gidebilecek her propagandayı, lehine olduğunu düşündüğü her yalanı söyleyerek destek aradı.
    - bunlar suriye'den cihadçı getirdi yalanını uydurdular.
    - bunlar türk imparatorluğunu yeniden kuruyor, bizi ezerlerse sırada viyana var dediler.
    ...
    kısaca akıllarına gelen her yalanı söylediler. ancak destek verecek ülke çıkmadı. ermenistan'ın yüzyıl öncesinde kalan, zamanı okuyamayan kafası, rusya haricinde kimsenin bu bölgede kendisine yardım edemeyeceğini fark edemedi.

    * ermenistan savaş meydanında varlık gösteremeyince, sivilleri bombalamaya devam etti. bu yolla azerbaycan'ı kışkırtıp, karabağ haricindeki yerleri bombalamasını sağlayıp, rusya'yı devreye sokmaya çalıştılar. ancak azerbaycan, bu tuzağa düşmedi.

    * ermenistan, kendi halkına ve diasporasına da yalan söylemeye devam etti. binlerce askeri ölmesine rağmen, bunları halktan gizledi. ordusu dağılmasına rağmen, s-iha'lardan korkan askerlerin cepheye gitmek istememesine rağmen, cepheden kaçmalarına rağmen "her şey yolunda" şeklinde açıklamalar yapılıyordu. şuşa şehri işgalden kurtarılana kadar da bu böyle devam etti.

    * durumun artık geri döndürülemeyeceğini ve başka bir ülkenin yardıma gelmediğini gören ermenistan, en azından bir kaç bölgeyi belki masada alırım diye teslim oldu.
    halk ancak o zaman her şeyin söylenilen gibi olmadığını anlayıp, isyan etti.

    * paşinyan ve askerlerini büyük bir hezimet bekliyor. ermenistan halkı çok öfkeli. muhalefet partileri paşinyan gitsin diye gösteri yapacaklar.

    * ermenistan ordusundaki askerlerinin büyük bir kısmını kaybetti. zırhlılarının, hava savunma sistemlerinin, toplarının vs. içinde bulunduğu 2-3 milyar $ lık silahı imha edildi.

    * ermenistan 1. karabağ savaşındaki zaferin psikolojik üstünlüğü ile müzakereleri yönetirken, şimdi ağır bir yenilgi almış vaziyette masaya oturacak. sayın aliyev'in konuşmalarını dinleyenler, moral ve motivasyonun nasıl tavan yaptığını, işgalden beri azerbaycan halkının üzerinde bulunan mahcubiyetin, ezikliğin tamamen gittiğini göreceklerdir.

    * ateşkes anlaşması imzalandı ve ermenistan teslim oldu. kendisine sunulan barış fırsatlarını, düşmanca bir tavırla ve gücünün farkında olmayarak, haddinden büyük emellerle reddeden ermenistan, tarihi fırsatları kaçırdı. 2008'de "evet" demiş olsaydı, tüm komşularıyla dost, ekonomisi gelişen bir ermenistan yerine; ordusu dağılmış, ekonomisi mahvolmuş, iran hariç tüm komşularıyla düşman bir ülke var.

    umarım bundan sonra aklı başında adımlar atarlar. ancak halkına ve siyasilerine genel olarak bakınca, bu kısa sürede mümkün gözükmüyor.
197 entry daha
hesabın var mı? giriş yap