87 entry daha
  • modern insanın anksiyete, mutsuzluk sebepleri üzerine söyledikleriyle beni çok
    etkilemiştir:

    medeniyet tarihi boyunca bireyler, yaşamın anlamlı ve güvenli olduğu - insanların evrende merkezi bir yere sahip olduğu, şeylerin büyük düzeninde bir öneme sahip olduğu hissini aktaran mitlere(dinlere) inanmışlardır.

    bilimin yükselişi ile bu mitler derinlemesine işlemiş ve çözülmüştür. giderek daha az sayıda birey onlara inanır hale gelmiştir ve bu nedenle gittikçe daha fazla kişi boşlukta tek başına, uçurumla yüz yüze kalır - herhangi bir dış destek olmadan yaşamın anlamını ve evrendeki yerlerini anlamaya zorlanır.

    mitler, durumumuzun gerçekliğine psikolojik bir panzehir görevi görür: kozmik önemsizliğimizi gizler, başka türlü anlamsız görünen ıstırabı ve kötülüğü anlamlandırır ve zor durumların üstesinden gelmemize ve ilerlemeye devam etmemize yardımcı olacak idealler sağlar. mitsiz yaşamak, modern bireyi zorlayan bir yüktür.

    modern birey için mevcut olan mitlerin(dinlerin) eksikliği, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunların yükselişinde rol oynamıştır. dış yardımların olmadığı evren olan gizemli bilinmeyenle yüzleşmek korkunç olabilir. evreni ve evrendeki yerlerini anlamayı başaramayan birçok kişi, bugün bunun neden olduğu varoluşsal kaygıdan dikkat dağıtıcı şeyler yoluyla kaçıyor.

    aklını akılsızca eğlenceyle doldurmak, bir ünlünün ne yaptığı ya da ne giydiği konusunda endişelenmek; tek başına kalmaktan, rahatsız edici varoluşsal sorularla( neden buradayım? ben kimim?) yüzleşmekten daha kolaydır.

    (alan w. watts, "the wisdom of ınsecurity: a message for an age of anxiety ")
40 entry daha
hesabın var mı? giriş yap