4 entry daha
  • roma'nın en kendine münhasır kişiliklerinden ve beş bilge imparator döneminin en güzel imparatorlarından birisidir. hadrianus'un ardından aelius'un daha tahta çıkamadan ex olmasıyla imparator olmuştur. hadrianus gibi etkili bir kişinin ardından ortaya çıkmasıyla ilk başta senato ve halk kendisine mesafeli davranmış olsa da kısa sürede hadrianus'tan daha çok sevgi ve saygı görmüştür.

    imparatorluğu süresince hak ve hukuktan yana bir yönetim sergiledi. aşırılıklardan, lüzumsuz harcamalardan kaçındı, ekonomiyi düzellti, haciz vakaları azaldı, hazineden maaş alıp fazla bir şey yapmayanların maaşlarını azalttı, eyaletleri maiyetiyle birlikte gezmenin hazineye çok yük getirdiğini öne sürerek campania (italya'nın zengin beylerinin yaşadığı yine çok zengin ve kritik bir tarım bölgesi) dışındaki bölgelere seyahat etmedi.

    normal bir vatandaş gibi yaşamaya gayret gösterdi. balık tutmaktan, tiyatro izlemekten hoşlandı. 70 yaşında öldüğünde senato ve halk içten bir yasa boğuldu. örnek bir hayat yaşayıp örnek bir romalı oldu ve vatanın babası ünvanını en hakeden imparatorlardan birisi oldu.

    şahsi fikrim: pius'u genelde bir augustus, caligula, nero yahut marcus aurelius gibi tanımayız, çünkü bir deliliği yahut onu öne çıkaracak savaşları falan olmadığından popüler değildir ancak örnek yönetici, örnek vatandaş nasıl olur sorusunun net yanıtlarından birisidir. ve roma imparatorlar çağının en parlak isimlerinden birisidir.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap