6 entry daha
  • var böyle bir şey. mühendis bir arkadaşımın evine gelen elektrik faturası en iyi ihtimalle 700 bandından inmiyordu. mining'cilerin piyasadaki ekran kartlarını eritmesi de cabası. yok, ekran kartı bulamıyor insanlar. 0.00001 btc çıkaracağım diye ekran kartı ve pc donanımları piyasasında enflasyon oluşturuyorlar.

    elektronik bir para birimine karşı değilim ama evini aracını satıp, ekran kartı ve rig'lere yatırmış tanıdıklarım oldu. kimisi başarılı oldu kimisi borsada fazla bekletip negatife düştü. kumarbazlar gibi kredi çekiyor insanlar, kaybettiklerini yeniden kazanmak umuduyla. risklerin farkında olmadan giriyor bu topa, bazı embesiller. 'yok abi düşmez btc', 'güvenli liman' diyor kimisi ama gerçekte, bal gibi de düşüyor ve yeterince işlem yapıldığında tekrar yükseliyor.

    inaktif bir gelir elde etmek isteyenler, 20k'lık bir rig kurup, işine gücüne bakıyor mesela. böyle gırla insan var, türkiye'de. ve bunda hiçbir sorun yok. insanlar ve kararları.

    enerji israfı bakımından şu an için yapılan diğer israflar kadar olmasa da gün geçtikçe artan bir grafik izliyor. daha fazla insan btc ve alt coin'lerden haberdar oluyor. bu işe el atıyor vesaire vesaire.

    para özelinde bir yorum yapmam gerekirse, harari'nin homo deus'unu okuyanlar mutlaka gözlemlemiştir. para birimleri ya da değerli madenler, hatta devletler, örgütler vb. onlara inandığımız ölçüde vardır. yarın doların değerine bir kişi bile inanmazsa, hakikaten dolar değersiz bir para birimine dönüşür. toplumun temelinde, bu fi tarihinden kalma toplumsal sözleşme yatar. yeryüzünde insanlar bir arada gelip bir topluluk olarak yaşamaya başladığından bu yana, birbirimizi birçok kavrama inandırmayı başarmışız.

    şüphe yok ki koca bir meteor, japonya'daki sony hq'ını yerle yeksan etse, yarın piyasadaki tüm sony hisseleri kağıttan değersiz olacaktır.

    para birimleri de işte böyledir. cyberpunk 2077 hype'ının çarptığı realite duvarı gibi, her şey gerçekten 'kararsız' hale gelebilir.

    bu enerji israfının önüne geçmenin tek yolu, insanların ekonomik seviyelerinin iyi noktaya getirilmesi ve çevre bilincinin yeşertilmesidir.

    zaten bir iki asır sonra en değerli para birimimiz, su olacak.*
71 entry daha
hesabın var mı? giriş yap