16 entry daha
  • kuran'ı parçalı bir şekilde okumaya açarsan, isteyen istediği ayeti tarihsel olarak yorumlayıp aradan sıyrılır. esasen kuran'ın da tarihsel olma gibi bir iddiası ve mesajı yok. aksine o kadar zamanüstülük içeren bir söylemi var ki, 1400 senedir bu konuda hiçbir islam alimi ses bile çıkarmamış. ta ki batı kültürünün ezici atağına kitle iletişim araçlarındaki gelişimler eşlik ederek islam dünyasının sefil halini kontrast oluşturacak bir şekilde görünür kılana kadar.

    islam'da tarihselciliğin kökenlerini son 1-2 yüzyılın gerisine taşımaya çalışmak pek zorlama olur. esbab-ı nüzul (ayetlerin inme sebeplerini inceleyen bir alan) meselesini tarihselci bir okumaya tabi kılmak da zorlama olur. inen ayetlerin sebebini biliyor olmak, o ayetin hükmünü tarihsel yapmıyor geleneksel islam anlayışına göre.

    hiç sevmediğim cübbeli gibi adamlar bile tarihselcilerden çok yönlü bir şekilde daha tutarlılar. bana kalırsa tarihselcilik islam medeniyetinin geldiği sefalet noktasını gösteren apaçık bir göstergedir. batı paradigmasının önünde sahici bir boyun eğiştir. bununla birlikte her ne kadar cübbeli tayfası teknik olarak daha haklı olsa da, ahlaken de tarihselcileri daha pozitif bir noktada görüyorum. en azından sırtlarındaki yükün farkındalar ve saçma da olsa çözüm üretmeye çalışıyorlar.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap