1577 entry daha
  • (bkz: kollajen)
    (bkz: hyaluronik asit)

    ağızdan (hap/sıvı veya toz olarak) alınan veya krem şeklinde kullanılan kollajen ve hyaluronik asit.

    maalesef büyük molekül oldukları için hücre içine girmez, hücresel düzeyde bir faydası olamayacağı için anti-aging ve cilt güzelleşmesi adına plasebo'dan farkı yoktur.

    kollajen aslında temelde protein takviyesi (mesela protein tozu) içmekle aynıdır.

    yaşlanma karşıtı olarak kullanılabilecek,
    en önemli bakım ürünü yaz-kış sürülmesi gereken güneş kremidir.
    ikinci olarak;
    ciltten emilebilen ve hücre içine girebilen molekül içerikli olan:
    q10, a (retinol), c (askorbik asit) ve e (tokoferol) vitaminleri ve bunları içeren kremler

    aynı şekilde ağızdan c vitamini takviyesi de kullanabilirsiniz.

    edit:
    çok mesaj yazan, soru soran oldu. buraya da ekleme yapmak istedim. meslektaşlarım da inanıyor, tavsiye eden de çok biliyorum. aslında yazdıklarım üstün uzmanlık gerektiren şeyler değil, basit bir biyokimya bilgisi.
    paranız çoksa alın arkadaşlar, bu da bir sektör. kimsenin rızkını elinden almak istemem, ayrıca plasebo'yu da asla hafife almam. fayda görenler olmuştur, doğrudur. kremlerin içeriğinde tek başına kollajen veya hyaluronik asit yok. genelde beraberinde panthenol (b5) veya c vitamini gibi içerikler de oluyor. muhtemelen cilde faydası olanlar onlar. ayrıca nemlendirme etkisi, geçici parlaklık hissi veren çokça kimyasal var.
    ağızdan hap olarak alınanlarda da aynı şekilde faydası olacak c vitamini de koyuyorlar. c vitamini zaten vücutta kollajen sentezinde görev alıyor.

    birkaç tıbbi hatırlatma yapmak isterim.
    kollajen sentez bozukluğu ile giden hastalıklar mevcut. bu takviyelerin faydası olsaydı, yüksek dozlarla bu hastalara ağızdan verilir, ve hastalar tedavi edilebilirdi. oysaki, doğuştan kollajen sentez bozukluğu ile giden hastalıkların tedavisi yoktur. sadece destek tedavi verilir.

    sürekli kullanılınca faydası oluyormuş, vb şeyler yazanlar oldu. fayda görmek için sürekli kullanmak gereken takviye? bilemiyorum altan... yani mesela magnezyum eksikliğiniz olsa, belli bir süre takviye alırsınız. ve düzelir, tekrar düşecekse de zamanla düşer. bu söylenilen pek güven vermiyor açıkçası. her gün içilmesi gereken bir şeyse, faydası nedir anlayan beri gelsin. (kronik hastalıklarda durum farklı.)

    yan etki soranlar var. etkisi olmayan bir şeyin yan etkisi olacağını da sanmıyorum lakin, siz yine de tavsiye eden doktorunuza sorun. aynı şekilde, ilacın hiç yan etkisi yoksa etkisi de yoktur diye düşünüyorum.

    bilimsel çalışmalardan bahsedenler oldu. bir kısmı maalesef şu şekilde oluyor: şu kadar kişi kollajen kullandı, sonra bakıldı, cildi nemlenmiş mi? evet. bilime inancım tam, yanlış anlaşılmasın. ancak bu dermakozmetik alanındaki çalışmaların yeterli düzeyde ve objektif yapıldığını düşünmüyorum. yeterli sıvı almanız en önemlisi mesela cildin yeterli neme sahip olması için. ayrıca çok daha fazla karıştırıcı faktör var.

    kollajen sektörü çalışanları entry'mi silmem için para teklif ederse edit'lerim... :)

    edit2: hyaluronik asit enjeksiyonu bildiğiniz dolgu. cilt altına enjekte edilince mekanik faydası olacaktır. kollajen enjeksiyonu diye bir şey yok. botox ayrı.

    yaşlanma geciktirici olarak yapılması gereken şeyler:
    1) sigarayı bırak.
    2) güneş (uv) ışınlarından korun. (güneş kremi sür)
    3) yeterli sıvı al (su iç, günde 2.5 litre)
    4) doğru beslen.

    yara iyileşmesini etkileyen faktörler kabaca:
    *ısı, nem, temizlik
    1) yarayı temizle, nemlendir
    2) soğuk/sıcak ve dış etkenlerden koru
    3) uv ışınlarından koru (güneş kremi sür)
    4) sigara içme
    5) yeterli sıvı al (su iç)

    bunları yapmazsanız dünyanın en pahalı kremlerini de kullansanız işe yaramaz.

    geç yaşlandığınız ömrünüz bol olsun :)
4036 entry daha
hesabın var mı? giriş yap