13 entry daha
  • sindirim sisteminin en önemli parçası bağırsaklar, besinlerin sindirilmeye devam ettiği ve neredeyse tamamının emildiği noktadır.
    bitişik bir şekilde filtre gibi sıralanmış olan bağırsak hücreleri, bu dizilim sırasında sıkı bağlantılar (tight junction) ile birbirine kenetlenmiş şekilde durur.
    bu sıkı bağlantılar bağırsaklardan kana sadece sindirilmiş besinlerin, sıvıların, vitamin ve mineral gibi küçük, zararsız maddelerin geçişine izin verir.

    geçirgen bağırsak sendromu, bakterilerin bağırsak duvarlarındaki boşluklardan kan dolaşımına geçmesine neden olur.

    eğer bağırsak hücreleri arasındaki sıkı bağlantı bozulursa kana zararlı organizmalar, toksinler gibi istenmeyen maddelerin geçmesi söz konusudur.
    bu zararlı bileşenler vücudumuzda birçok farklı problemin yaşanmasına sebep olabilir.
    ilk olarak geçirgen bağırsak sendromuna sebep olan durumlar ortadan kaldırılmalıdır.

    en önemli belirtiler:

    • kronik ishal, kabızlık veya şişkinlik
    • beslenme yetersizlikleri
    • yorgunluk
    • baş ağrısı
    • bilinç bulanıklığı, konfüzyon
    • konsantrasyon problemleri
    • akne, kızarıklık veya egzama gibi cilt problemleri
    • eklem ağrısı
    • yaygın iltihap

    bağırsak florasını bozan ve geçirgenliği arttıran besinlerin neredeyse tamamı şeker içermesi sebebiyle karbonhidrat tüketimi azaltılmalı.

    gluten, buğday, arpa, çavdar gibi birçok besinde bulunan ve bağırsak duvarına zarar veren besinlerdir. gluten hassasiyeti geçirgen bağırsak sendromunda önemli bir etken.
    kolajen ve hasarlı hücre duvarlarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek amino asit, proline, glisin ve glutamine içeren kemik suyu, geçirgen bağırsak sendromunu iyileştirmeye yardımcı olmaktadır.

    bağırsakların iyileşmesine yardımcı olabilecek hem probiyotikleri hem de kısa zincirli yağ asitlerini barındıran kefir ve ev yoğurdu gibi besinler, geçirgen bağırsak sendromuna karşı etkilidir.

    stres özellikle sürekli hale geldiği zaman geçirgen bağırsak sendromuna sebep olabilir. basit nefes egzersizleri,düzenli egzersiz, yürüyüş,
    meditasyon strese karşı etkili yöntemlerdendir.

    bağırsak florasına zarar vermesi açısından reçetesiz ilaç kullanımı geçirgen bağırsak sendromu için tehlike arz etmektedir. bu sebeple ağrı kesiciler ve antibiyotikler kesinlikle doktor tavsiyesi ile alınmalıdır.

    son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar, otoimmun hastalıkların altında yatan en büyük nedenlerden birinin geçirgen bağırsak sendromu olabileceğine işaret ediyor. bugün, alerji, astım, otizm, kronik yorgunluk sendromu, depresyon/anksiyete, egzema, haşimoto troidi, multiple skleroz, sedef, romatoid artirit, ülseratif kolit, ürtiker, alzheimer ve kardiyovasküler hastalıkların kökeninin bu sendromla ilişkili olabileceği tartışılıyor. bu hastalıkların tedavi edilmesi için geçirgen bağırsak sendromunun gözden kaçırılmaması önemlidir.

    son olarak ;
    doğal beslenme geçirgen bağırsak sendromu tedavisinde oldukça önemli. doğal olmayan besinler çok fazla tarım ilacı, ağır metal ve benzeri zararlı bileşene maruz kalırlar. dolayısıyla doğal olmayan besinler bağırsak duvarına daha fazla zarar verme potansiyeline sahip.
    yediklerinize, stres yönetimine ve bedenin canlılığını koruyan aktivitelerinize özen gösterirseniz tüm hastalıklardan korunabilirsiniz..

    şifa olsun ...
    namaste
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap