52 entry daha
  • atipik semptomlara sahip ve ileri araştırma yapılması gereken hasta. karnında asit ve akcigerinde muhtemelen ödem var. periferik ödem de mevcut. karaciğer yetmezliği akla geliyor ilk başta, hele ağız ve makattan kanama öyküsü olunca ancak bu ödem tablosu akut gelişip geriliyor. yani ataklar halinde geliyor. karaciğer yetmezliğinde bu semptomların süreklilik arz etmesi gerekir.

    peki ne olabilir? açıkçası iyi bir anamnez almadan ve detaylı tahlil görmeden fikir yürütmek çok zor ancak idiopatik sistemik kapiller kaçış sendromu(iscls) akla gelmiyor değil. başka bir yazar arkadaş da belirtmiş zaten. bu oldukça nadir olan, bugüne kadar birkaç yüz tane literatüre bildirilmiş hastalıkta damar geçirgenliği bir anda artıyor ve doku dışına sıvı kaçıyor. ciddi hipotansiyon, akciğer ödemi, asit, periferik ödem, hemokonsantrasyon görülüyor.

    bu durumu enfeksiyonlar, sepsis, anaflaksi gibi etkenler tetikleyebildiği gibi bazı vakalarda yoğun fiziksel aktivitenin de tetikleyebildiği bildirilmiş. bunun dışında hemokonsantrasyona bağlı hemoglobin değeri ciddi yükseldiği için polisitemia vera benzeri tablo yapıyor, ayrıca tıpkı polisitemide olduğu gibi venöz tromboza yatkınlık yapıyor. son olarak da bu nadir görülen tablonun daha da nadir bir formu tanımlanmış, kronik iscls. yani yılda birkaç atak şeklinde değil sürekli bir şekilde bu tabloyla yaşayan hastalar var. tedavide beta-2 agonist, teofilin, ivig,steroid gibi ilaçlarla remisyon sağlayabiliyor.

    konuya hakim uzman hekimler ve deneyimli bir merkezde tanı ve tedavi planlanması en doğrusu. umarım en kısa zamanda sağlığına kavuşur.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap