2 entry daha
  • bilimin sistematik bir şekilde bitirildiği bir ülkede yaşayan insanın, kendi topraklarında bilimin köküne kibrit suyu dökenlere değil, hayatını bilime adamış insanın emeklerinin karşılığını almak istemesine tepki verdiği olay.

    farz edelim ki uğur şahin korkunç bir adam, seni ona muhtaç edenlerle hesaplaşman gerekiyor. neden türkiye inaktif aşı üretmeyi bile başaramadı? neden türk asıllı insanlar bilimsel başarıya ancak türkiye'den uzaklaştıktan sonra ulaşıyor? neden tübitak yarışmalarında bile böyle şaibeler dönüyor? bunları bir sor, sonra başkalarına laf edersin.

    bilimde ve teknolojide ilerlemek bu yüzden önemli işte. bilimde yoksan medeniyete yetişmen imkansız, hep böyle başkalarının eline bakarak yaşamaya devam edersin.

    edit: evremonde nick'li yazar arkadaş işin teknik detayını iletti:

    "bu işin içindeki birisi ve biontech firmasını 7 yıldır yalkip eden bir bilim insanı olarak şunları paylaşabilirim.

    patent dediler şey, mrna dizilimini değil. bu dizilim biliniyor. varsa teknolojin üret aşını kullan. dna ve rna dizilimleri patentlenemez (en azından almanya da böyle) . adamların patentledikleri şey, yüksek kalitede mrna üretimi ve saflaştırma metodu, işin analitik kısmı. bunu yapmalarının sebebi çok anlaşılır aslında. bu firma covid-19 dan önce kişiye özel mrna tabanlı kanser tedavisi üretmek üzere çalışma yapıyordu. yani mrna üretimi ve izolasyonu konusunda kadrolarında çok iyi elemanlara sahiptirler ve mrna üretimi zaten hali hazırda yapıyorlardı. adamlar aslında covid-19 sonrası için sirket stratejisini koruyor. aklı mantığı (vicdanı) olan herkes (bedava para kazanan boş beleş insanlar hariç) uğur şahin'in yaptığını yapar. çünkü tekniğin patentini açarsanız, bunu sadece covid-19 aşısı üretimi ile sınırlandıramazsınız. yarın, başka başka firmalar kişiye özel kanser aşısı üreterek sizin işinize ortak olur."

    edit 2: vajinit biralari yazdı,

    "merhaba. almanya'da molekuler biyologum.

    asinin patenti yok. dizilimi burada https://github.com/…nt-162b2 and mrna-1273.docx.pdf

    patent demeyelim de, ticari sir diyelim. asinin dizilimi bu. buyur, uret eger ulkende yapabilecek bilim insani bulabilirsen. ticari sir olan uretim prosesidir."
277 entry daha
hesabın var mı? giriş yap