12 entry daha
  • emperyalizme hizmet ettiğine inanan iyi eğitim görmüş bütün vatandaşlarına karşı kanlı bir savaş başlatan pol pot’un kamboçya’yı içine düşürdüğü durumu anlatan etkileyici bir film.pol pot kendine göre kamboçya'nın gerçek kurtuluşunu sağlamak için herkesi kırsal bölgelerde kurulan toplama kamplarında çalışmaya başlatıyor. milyonlarca insanın ölümüne sebep olan bu gerilla lideri ve ona bağlı kızıl kmerler bu film ile bize anlatılmaya çalışılıyor. film ingiltere yapımı. sydney schanberg rolündeki sam waterston filmde çok karizmatik bir görüntü sunuyor. filmde pran isimli tercüman rolünü canladıran dr. haing s. ngor ise gerçekte bu olayları tecrübe etmiş bir merhum. en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü alırken şöyle bir konuşma yapmış:

    "ben şu anda dünya üzerinde halen hayatta olan 20 kamboçyalı hekimden biriyim. diğer yüzbinlercesi sırf hekim oldukları için kızıl kmerler tarafından öldürüldüler. sanırım bu durumum sizlere pol pot rejiminin nasıl bir şey olduğu konusunda yeterince fikir verecektir."

    filmde aklımda kalan etkileyici sahneler:

    --- spoiler ---
    esir kampında çalışanlara geçmişlerini tamamen unutmaları sıkı sıkı tembih ediliyor. zaten bir kişinin üniversitede okuduğu, herhangi bir konuda uzman olduğu mesela; doktor, mühendis gibi, yabancı dil bildiği tespit edilirse anında öldürülüyor. sürekli tekrarlanan söz geçmişinizi tamamen unutun!!!. ardından şu da ekleniyor yeni kurulacak devlet için doktorlara mühendislere ihtiyacımız var. doktor veya mühendis olanlar ortaya çıksın. bu esnada tongaya basanlar oluyor ve ben doktorum ben mühendisim diye ortaya çıkıyorlar. bunlar kalabalığın arasından sevgi dolu davranışlarla alınıyorlar fakat sonrasında bir bir öldürülüyorlar. demedik mi size geçmişinizi tamamen unutun, demek ki unutmamışsınız gibisinden bir tavırlarla öldürülüyorlar.

    diğer bir sahne ise; tercümanın kamptan kaçarken her tarafın insan iskeletleriyle dolu bir bataklığa düştüğü an. o esnada girilen müzik de duygularımızı şahlandırıyor.
    --- spoiler ---
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap