8 entry daha
  • yapitin finali, yine ikinci bolum gibi 10 dakika kadar surer. rondo formundadir. ve beethoven'in 3. piyano konçertosunda tema karakteri ve çok daha otesinde form olarak oldukça fazla esinlenmistir: https://www.youtube.com/watch?v=z5dblm9a4-u 9:05

    muzik:
    https://www.youtube.com/watch?v=x_ctax8bpag

    ııı. bolum, rondo, abacaba
    ana kisim: 31:20 a
    32:10b
    33:55a

    orta kisim, çok ilginç olan kisim:

    34:30 c pastoral karakterde
    35:35 fugal kisim
    36:15 bolumun ana temasinin aydinlik bir yansimasi

    ana kisma donus: 36:40a
    37:35b
    38:10kadans
    39:00kapanis niyetine a

    beethoven 3. konçerto finalinin ana temasi brahms'in 1. konçertosunun finalinin ana temasina karakter olarak benzer ama asil yapisal benzerlik rondolarin orta kisimlarindadir 'c'. yukarida brahms'in ortasini gorduk. beethoven'in ortasi

    https://www.youtube.com/watch?v=c9ma9fmobi4
    rondo orta kisim

    c: 3:30 pastoral karakterde tema
    4:30 fugal kisim
    5:00 bolumun ana temasinin aydinlik bir yansimasi

    rondo ana kisma donus: 5:45 a ve devami ...

    bu kadar benzerlik fazla. ayiplanacak yahut ifsalanacak bir durum yok. bu gayet normal, sonuçta taklit degil, ciddi bir esinlenme. her iki bolum ve dahi yapit kendi baslarina saheserler ve çok farklilar.

    son not: klasik konserlerde klasik konçerto oturma duzeninde solist orkestranin onunde konuslanir. burada kullandigim temsilde orkestrani içinde oturuyor, onlarin bir parçasi gibi. yapitin senfoni-konçertant niteligine çok uyan bir oturma duzeni. orkestra ayrica 1. ve 2. kemanlarin karsilikli durdugu duzende oturmus ki bunu çok seviyorum + orkestra sefsiz çaliyor, baskemanciyi takip ediyorlar. super uygulama.

    klasik bir konserde program genelde bir uvertur/orkestra parçasi ile baslar, bir konçertant yapitla devam eder ve bir senfonik yapitla son bulur. brahms'in 1. ve dahi 2. konçertolarinin çalindigi konserlerde bu siralama gorebildigim kadariyla genelde tersine dondurulur, senfonik yapit one alinir (çap olarak çok da buyuk olmayan bir yapit seçilir orn. beethoven 8, mendelssohn 3 vb) konçerto sona saklanir zira bu çapta ve içerikte bir yapittan sonra onu dengeleyecek konser suresini çok uzatmayacak bir senfonik yapit bulmak çok zordur.

    horowitz bir roportajinde bu yapiti furtwangler yonetiminde çaldigini soyler. programda bruckner 8. senfoni vardir ve konserin ilk yapitidir! konserin ikinci yarisi basladiginda salonun yarisi kaçmistir tabii :) (bu da boyle bir anisirdir)
hesabın var mı? giriş yap