7 entry daha
  • aslinda ilk basta sadece nahuatl ve maya dili bilmektedir. cortes, cevirmen olarak maya dili bilen eski esir geronimo de aguilar'i kullanir. ispanyolcadan mayaya oradan da nahuatl hatta aztek soylularinin konustugu tecpillatolli'ye ceviri yapar. bu yuzden kendisinin aslen aztek soylusu da oldugunu dusunulur. la malinche zamanla ispanyolca ogrenir ve geronimo de aguilar'a ihtiyac kalmaz.

    halkini sattigi icin hain olarak gorulur bugun dahi meksikada meksikali biri yabanciya ulkesini satarsa ona asagilamak amacli malinche denir. hatta "hijo de la chingada" (chingada malinche'nin mahlasi) motomot cevirisi "chingada'nin oglu" olsa da meksikada bir nevi "orospu cocugu" seklinde kullanilir. bu sadece meksika'ya ozgudur castellano konusulan yerde duyamazsiniz.

    simdi bazilari aguilar nasil mayaca ogrenmis diye sorabilir. geronimolu aguilar da 1511 yilinda yucatan aciklarinda gemilerinin batmasi sonucu mayalarin eline esir dusmus ve maya tanrilarina kurban edilecekken bir arkadasiyla kacmayi basarir. ancak bir baska maya kabilesinin elinde kole olur. burada maya dilini ve kulturunu ogrenmis zamanla da kabilenin savas komutani mertebesine yukselir. bilinenin aksine la malinche ve cortes'in cocuklari ilk mestizo degil aguilar'in cocuklari ilk mestizolar olarak varsayilirlar.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap