36 entry daha
  • şimdilik üstünkörü yaptığım ilk incelemeyle ana bir kaç noktaya soru cevap şeklinde değinelim.

    0. olay ne?
    -offshore şirketlerinden yeni veriler sızdı. böylece gizli kalması gereken ve dünya üzerinde bir offshore şirkete sahip kişilerin listesi ifşa oldu. offshore şirketler vergi kaçırmak için kullanılıyor.

    1. bu belgeleri sızdıran kim?
    - the international consortium of investigative journalists (uluslararası araştırmacı gazeteciler birliği) kısaca icij

    2. sızan veriler nereden geliyor ve büyüklüğü ne kadar?
    -veriler 14 farklı offshore hizmet sağlayıcısından gelmiş. içerisinde 2.9 tb boyutunda 11.9 milyon dosya var. bu dosyaların yaklaşık 6.5 milyonu belge, 3 milyonu fotoğraf, 1.2 milyonu da e-posta.

    3. belgelerde kaç politikacının ve kaç şirketin adı geçiyor? ve ülkemiz ne durumda?
    -toplamda 91 ülkeden 330dan fazla politikacının offshore şirkete sahip olduğu ortaya çıktı yalnızca bu belgelerde. ülkemizden ise 0 politikacı ve 221 şirketin adı geçiyor. bu politikacılarımızın offshore hesapları olmadığını göstermiyor. zira abd'den de 0 politikacının adı geçiyor. yalnızca pandora papers kapsamında sızan şirketlerde yokmuş en azından. politikacı olmasa da bir çok zenginimizin ismi geçiyor. o sebeple temiz değiliz.

    4. tanıdık kimlerin adı geçiyor?
    -politikacılardan ürdün kralı, ukrayna, kenya ve ekvador başkanı, çekya başbakanı ve eski britanya başbakanı tony blair. ayrıca putin'in resmi olmayan propaganda bakanının finansal hareketleri ile rusya, amerika birleşik devletleri ve türkiye ile diğer ülkelerden toplamda 130dan fazla milyarderin ismi geçiyor. resmi kaynağın daha 2. paragrafında ülkemizin ismi geçiyor aynen bir önceki cümlede yazdığım gibi. rusya, abd ve türkiye ile diğer ülkelerden 130 milyarder... ayrıca şarkıcı shakira, kriket efsanesi sachin tendulkar ve model claudia schiffer'ın da offshore varlıklarla bağlantısı varmış. daha nice isim.

    bu saatte kafam ancak bu kadarını algılayabildi. detaylarına yarın bakacağım. türkiyedeki isimlere de. sonra editlerim tekrardan.

    neyse kykları ödemeye devam gençler. devletin size ihtiyacı var.

    ses çıkarmadıkça bu düzen böyle gider.

    bir de sokaktaki hüsnü amcaya bunu anlatmak için ismi yerelleştirmek lazım. pandora papers dedikten sonrasını dinlemez kahvedeki amcamla, gün yapan teyzem.

    edit: paylaşılan veritabanını karıştırdım biraz. bir çok inşaat şirketi gözüme çarptı, petrol şirketleri var. bir çok isim var. şema haline getirmişler. şemanın en tepesinde aracılar bulunuyor. aracılar şirket veya kişi olabiliyor. aracılara bağlı offshore varlıklar var ve o varlıklara bağlı şirketlerdeki kişilerin isimleri var. öncelikle kendisi incelemek isteyenler için veritabanının linkini şuraya bırakayım. bir sürü isim ve şirket var. şemaların arasında kayboluyorsunuz resmen. inceleyin.

    resmen ismi geçen kişilere ait kaynakların bir bir silindiğini görüyorum aradıkça. çok az şeye ulaşılabiliyor. sosyal medya profilleri boşaltılmış oluyor.

    şu var mesela. hakkında şunu buldum. bu da o olduğuna dair kanıtım. bu da eşi sanıyorum. onun da ismi geçiyor.

    bunun haricinde (bkz: alican ulusoy) sanıyorum şeyma subaşının acunla küs olduğu dönemde takıldığı biriymiş. çok zengin olduğu için bu olabilir diye düşündüm. bu isim de aracılar arasında geçiyor. adresi linkte mevcut.

    sonra şu var. bir tiyatro sahibiymiş. şunlar da ortakları.

    sonra şu var. şunun sahibi. linkedin profili boş tabi ki.

    devamı gelecek...

    edit2: neyse ya nasıl da unutuldu hemen? kimsenin umurunda değil niye uğraşıyoruz ki?
114 entry daha
hesabın var mı? giriş yap