49 entry daha
  • mesela bunu cin yapiyor, euro/yuan orani 1/7, 1/8 gibi bir konumda, cin cani sikilip vukuat arasa orani 1/2'ye de ceker, ama cekmiyorlar.

    1-rekabetci kurun amaci uretimde avantaj saglamak. oynak kur uretimde problemlere yol acar. kuru duzenli olarak dusurmeniz de problem. kuru dogrudan sabitleyemeseniz de, sabit bir aralik icinde oynamasini saglamaniz lazim. bu yuzden merkez bankalari siyasi iradeden bagimsiz yonetiliyorlar. gerisini anlayabilirsiniz.

    2-rekabetci kur uretimde avantaj saglar, ama sizin firmalarinizin da teknik, taktik, tedarik olarak dunyadaki rakipleriyle yarisabiliyor olmasi lazim. is gelistirme fikri "muhendiz nabiyogi, bizim tegniger de ayni iji yabiyor" olan firmalariniz varsa da rekabet edemezsiniz. 106 iq ortalamali cin ile 89 iq ortalamali turkiye'nin ayni seviyede is gelistirebilecegini tabiki dusunebilirsiniz ama sadece dusunebilirsiniz, gerceklesmez.

    3-bizim ulkedeki firmalarin kullandigi hammaddelerin yuzde 70'i baska ulkelerden. yani dolarinnan aliyoz ve 1dolar esittir her zaman 1 dolar. yani hammadde girisinde bir karimiz yok ya da masraftan kurtulmamiz soz konusu degil.

    4-"iscilik ucuzlayinca bi cok firma gelecek". yani 1980 oncesinde dogmus nufusun akp fetisizmi yuzunden yogunca tartismicam bu konuyu. thysenkrupp gibi firmalar neden ulkeden patir patir cikiyolar, gidip sorun ogrenin; ayni cevap yurtdisindaki firmalarin neden ulkemize gelmeyecegini de anlatiyor.

    yani, bu rekabetci kur argumanina sadece dobloli enisteler ve dayilar inanir. doblolarini satmis da olabilirler, bu kismi beni ilgilendirmiyor.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap