618 entry daha
  • türkiye'de yaşamayan bir akademisyen olarak:

    1- hoca(!)ların öğrencileri ezik ve aptal olarak görmesi, asistanlarını çocuk bakıcı, çanta taşıyıcı, sekteter, temizlikçi vs olarak kullanması.

    2- politik sebepler. liyakatla değil aynı dinden aynı cemaatten benzer şekilde inandığını "gösterdikçe", hocanla aynı partiye oy verdikçe ancak daha iyi yerlere gelebilmen.

    3- daimi kadro almış akademisyenlerin amaçsızlık sendromuna girip mahalle karısı gibi davranması.

    4- gelişim çağındaki genç akademisyenlerin yurt dışına çıktıklarında ne kadar değerli olduklarını hissetmeleri/hissettirilmeleri.
    buna kişisel bir örnek vereceğim. ben şu anki pozisyonumu birkaç sene önce linkedin aracılığıyla buldum. laboratuvarımıza farklı pozisyonlarda çalışacak 4 kişi alınacaktı. aynı ilan şu an yaşadığım ülkenin kariyer.net gibi bir sitesinde de yayınlanmış ve diğer 3 pozisyon o ilan aracılığıyla dolmuş ama benim pozisyonum için üniversite istedikleri gibi bir aday bulamamış. linkedin ilanına 1000€ verip bir hafta mı bir ay mı neyse sponsorluk alıp yükseltmişler. bu sayede ben de ilanı görüp başvurdum ve alındım. tabi ben bu olayı bilmiyorum. aradan yıllar geçti, benim mülakatımdaki fakülte üyesi anlattı bu olayı ve iyi ki vermişiz seni bulmuşuz dedi. ben türkiye'de de aynı bendim, aynı işi daha bile iyi yapıyordum. 1 kere bile hocam buna benzer bir şey söylemedi, aksine o kadar çok davranışı oldu ki...

    5- tl'nin değer kaybetmesi. evet arkadaşlar bu durum akademik sektörü çok etkiliyor. pek çok meslektaşım örneğin tübitak projesi yazıyor, kabul alıyor, malzeme siparişi verecek ama örneğin alması gereken cihaz seneye kullanılacak. dolar hoop 2 katına çıkıyor fakat proje bütçesi tl cinsinden. cihazı alamıyor, projeyi haliyle gerçekleştiremiyor. kendisi "başarısız" ilan ediliyor.

    6- kurumların işgüzarlığı. şu an çalıştığım ülkedeki pozisyonuma başlamadan birkaç ay önce uluslararası bir konferanstan kabul aldım. yök de o zamanlar bir burs açmış işte bilmem ne konularında bilmem ne şartlarında bir konferansa çağırıldıysanız ve ilk yazar sizseniz sunumu da siz yapacaksanız yol ve otel masrafları bizden diye. ben de buna başvurdum. üstelik makalemin diğer yazarı yabancı bir profesör ve konferansta da benden başka türk yok. bir nevi ülkemi temsil ediyorum esasında. neyse gönderdim belgelerimi vs diplomanın -gerekenler listesinde belirtilmeyen- bir kısmını dökümanlarıma eklemedim diye söz verilen bursumu vermediler. ee belirtmediniz ve zaten diplomam var işte elinizde desem de yok onu da yüklemeliydin. tamam şimdi yükleyeyim, yok başvuru zamanı geçti. öyle yani kurumların haklarınıza gaspetmesi ve bunu şikayet edebileceğiniz başka hiçbir kurumun olmaması.

    yani aslında türklerden pek çok başarılı bilim insanı çıksa da çoğu türkiye'de kalamıyor.
234 entry daha
hesabın var mı? giriş yap