4 entry daha
  • bence bu sistemin tutma ihtimali düşük. neden düşük ? kur fırlarsa zaten aradaki kur farkı nedeniyle bütçeye inanılmaz bir yük getirecek ve bunun altından kalkamayacağız. kur sabit kalır ya da düşerse bu sefer yok yere bir dolu net faiz vermiş olacağız.

    faiz niye verilir ? dövize karşı yerel para birimini korumak için. sen dövizin %30 artmasını beklediğin bir ortamda çok kabaca %30 faiz vermelisin ki insanları tl'ye teşvik edebilesin. diyelim ki herkes dövizi bıraktı. senin 1000 liran var. dolar 10 lira olsa 100 dolar eder. vade sonunda dolar yine 10'da kaldı. devlet sana 140 lira daha verdi. o da 14 dolar eder. bu 14 dolar devletin üstüne yük. nereden verecek bunu ? normal piyasa düzeninde %2-3 faiz olması gerekirken sen baam diye %14 faiz verdin. yani dolara %14 faiz verdin.

    bu para uzaydan mı gelecek ?

    bu sistemin işlemesinin tek bir yolu var. faiz %14 ise kurdaki artış da %13-%15 olacak. faiz %10 ise kurdaki artış da %9-%11 arası olacak. bunun bu kadar mükemmel bir dengede gideceğine inanıyorsanız bu modele de inanabilirsiniz. hepimiz biliyoruz ki olası kayıplar para basılarak ödenmeye çalışılacak. bu enflasyon, döviz artışı ve kur farkının tekrar uçması demek.

    diyelim ki her şey yolunda gitti. mükemmel ve kayıpsız bir vade veriyorsanız kim yatırım yapar ? kurdaki artışın belli olmadığı bir yerde kredi faizleri fırlayınca kimse kredi çekemez. kimse ev almaz, araba almaz, işyeri açmaz. gidip parasını vadeliye yatırır. para orada bağlanır.

    e hani biz faizleri düşürüp yatırımı teşvik ediyorduk ?

    eklenti: bunları yapmak yerine piyasa koşullarına uygun faiz politikası izleseydik zaten dolar 8-9 lirada kalırdı. devlet de bu kadar yükün altına girmezdi. şimdi adına faiz demesek de en az %14 olan, ama üst sınırı %50-%60 ya da daha fazla olup olmayacağı belli olmayan bir faiz vereceğiz. böyle yapınca faiz arttırmamış mı olacağız ?
2263 entry daha
hesabın var mı? giriş yap