62 entry daha
  • ne kadar uyduruk bir film allahim yarabbim (bu giris film yorumlarimda standart geliyor)

    bir kere konsept bastan yamuk: dunyanin en gizli orgutunun en gizli suikastcilarinin hepsi siyah siyah giyiniyor, hepsi kel, hepsinin de kafasinin arkasinda dovme var. sapka da giymek yasak sanirim, hakkaten hic belli olmuyorsunuz. dovme de barkod dovmesi. hani karakteri yok, ismi yok, seri uretim katil, onu vurgulayacaklar. butun dunya rfidye geciyor bunlar hala 30 senelik teknolojilerde. polisler yakalayinca adamin parkmak iziyle falan ugrasacaklarina migrosa goturup okutsunlar.

    boyle ucuz ve dandik filmlerde aksiyon sahneleri icin hareketli omuz kameralari, asiri hizli plan degisimi ve yapay sallanti efektleri kullaniyorlar gicik oluyorum. cunku dovus koreografisini uzak cekimden izlesen bir boka benzemeyecek. bir old boya bak bir bu sacmaliklara.

    hele filmin bir sahnesi var ki gulmekten oldum. 36. dakikada. sag kanattan gelisiyor pozisyon; bizim kel katil baska kel katillerle metro arabasinda karsilasiyor. orasi bastan muallak zaten, once sandim digerlerini bizimkini oldurmek icin yollamislar ama onlar birbirlerine de dusmanlar. niye belli degil? boyle senaryo mu olur essogluessekler. neyse, bunlar birbirine ayni anda silah cekiyorlar. ama ates etmek yerine dipdibe gelip agir agir saat yonunde donmeye basliyorlar. bu fikir ilk yapildiginda ilgincti ama 1500. kez kullanilinca insan bikiyor. bunlar bir twist eklemisler bu kliseye. ortama ucunu bir adam giriyor. o da uzaktan ikisini vuracagina, bunlara dogru kosup, saat yonunde donen gruba katiliyor. lan kiz cocugu musunuz boyle oyunlar oynuyorsunuz, dunyanin en tehlikeli katilleri bunlar. sonra okeye dorduncu lazim diye biri daha katiliyor, dort kisi simetriyi olusturuyorlar, senkronize havuz dansi grubundan emekli katiller grubu olarak 9.7 teknik puan aldiktan sonra birbirlerini oldurmek icin geldiklerini hatirlayip girisiyorlar.

    ben bu sahneye bakip da salya doken, gaza gelen, of abi ne gerilimdi ne guzeldi diyen 14-18 yas grubundaki genclerin geleceginden hic umitli degilim. sizden bi bok olmaz oglum. ozenip katillik akademisine yazilirsaniz da boyle seyler yapmayin; ben adami gordugum anda vururum, oyle sizle bale yapacak, cirkin kel kafaniza uzun uzun bakacak zamanim yok.

    kadin karakteri tam bu tur dandik filmlere yakisacak duzeyde basit. bir cesetle beraber bagajda seyahat edip korkudan donuna ediyor, bes dakika sonra bizimkine "var ya, psikopat bir katil olmadigin zamanlar cok tatlisin" diye sirnasiyor, abuk sabuk smartass espriler, vs. bunlari izleyen erkeklerin rus kizlari hakkindaki dusunceleri ne olacak belli.

    istanbulu kotu gostermislermis. 8. sinif dandik aksiyon filmi sanki rus baskanlarini, kiralik katilleri, interpolu cok dogru gosterdi de bununla ugrasacak. adamlar daha haritaya bakip turkiyenin sinirlarini ogrenmeye usenmisler, rusyaya komsu etmisler, bari bu durumda kronik dogu ezikligimiz yasanmasin. ustelik izledim, bildigin istanbul iste. akmerkezi, kanyonu mu cekecekler; "hindistana benzeyen" sahnelerdeki insanlar da bilgisayar efekti degil, gercek istanbullular. ustelik bogaz da var, minare arkaplaninda gozuken ciplak kadin gotu de (dinimize saygisizlik?), guzel restoranlar da, kokainli orgylerin duzenlendigi barlar da (ki hepimizin bildigi gibi gercek istanbul bu).

    filmde cok fazla kan kullanilmis. her vurulandan elli altmis litre kan fiskiriyor. ben bu tip filmlerde olen suratsiz askerlere hep acirim. kotu adam konumunda degiller, islerini yapan devlet memurlari onlar. burada da duzinelerce rus ozel tim gorevlisi yok yere harcaniyor. yok mu bunlarin aileleleri, herkes senin gibi pic mi keltos. ondan sonra kadina sefkat gosterdim, beni sevin, saclarimi uzatinca iyi bir insan oluyorum filan, yemezler.

    yapmayin boyle filmler, bir daha gormeyeyim.
111 entry daha
hesabın var mı? giriş yap