13 entry daha
  • hukumdara ve e$ine - ki burada her ikisinde de kral ve kralice titri oldugu goz onune alinarak - "majesteleri / your majesty" ya da cumleten selam icin "majesties" denmesi gerekir. krallar eskiden yuzuk optururdu, $imdi tokala$iyorlar, hattizatinda ii. elizabeth de delikanli kralice, o da tokala$iyor. ama kraliceler soz konusu oldugunda genelde el uzatirlar, reverans eden ki$i de fazla lagar olmayan bir vucut duru$unda egilerek elin ust kismina dudak kismini 5-10 cm kalacak kadar yakla$tirarak (ama asla opmeden) "your majesty" diyor.

    duk veya du$es ile kar$ila$irsaniz, reveransiniz "your grace" oluyor. kont, marki ve lordlara "my lord" demeniz yeterli.

    gondor'da misal ortam daha rahat, "kralim naber?" diyenin de selamini aliyoruz, ama orklar saldirinca da birinci sira sur muhafizlarina tayini cikiverir adamin maazallah.

    cheja ile geyik yaparken akla gelen bir ekleme, eger ortamda piskopos ya da benzeri bir kilise soylusu var ise onlara da "your eminence" olarak hitap edilmesi gerekiyor. bak bunlar yuzuk opturur ama, klasik adamlardir, prensipleri vardir.
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap