3 entry daha
  • elmas kısmını sürekli izah ediyorum da bunu televizyonda kuyumcular odası başkanının falan anlatması gerekir...

    altın, gümüş, bakır, nikel, borda nasıl ki ötv yoksa pırlantada da ötv olmaz olamaz. çünkü fiyatı uluslararası borsalarda belirlenir. rapaport denen belge ile dünyaya duyurulur ve "bu fiyatın üzerine alma" denir.

    vergi getirilirse kayıt dışı devam eder sistem. bugüne kadar öyle olmuştur, vergi gelirse yine öyle olacaktır.

    ancak ötv koymazsanız ne sağlarsınız? sektörü kayıt altında tutmayı. bu ne sağlar? alış ve satış fiyatı arasındaki farktan vergi almayı sağlar. tıpkı altında olduğu gibi. altında alış - satış farkı ile birlikte mamül haline getirirken harcanan işçilik üzerinden kdv alınır.

    araba gibi değil bu iş. 1 tane pırlanta ile 10 milyon doların kayıt dışı kalmasını sağlayabilirsiniz. arabalar sike sike kayıtlıdır mesela. kaçak getirip kullanayım diyemezsiniz ama pırlanta öyle değildir.

    kdv, satıcının çok da problem etmeyeceği bir vergi türüdür bunu kullanır, mahsuplaşır ama ötv öyle değildir. satıcı direkt alıcıya yüklemek zorunda kalır. peki bu neye sebep olur? tabii ki dünyada bir zamanlar ikinci olduğumuz sektörün amına koymaya. turistlerden ötv almaya kalkarsanız bu sefer ülkenin adı kazıkçıya çıkar kuyumculuk sektörünün yanında bir de turizm sektörünün, curise turizmi sektörünün amına koyarsınız.

    pırlantada vergi vardır. bu vergi ötv değil kdv'dir ve envantere giriş ve çıkış fiyatı arasındaki kâr üzerinden alınır. hatta pırlanta fiyatı dolar olarak düşer siz reelde zarar edersiniz ama dolar kuru yükselmiştir yine de kâr etmiş gibi vergi ödersiniz.

    bilmediğiniz konularda ahkâm kesmek yerine "neden ekmekte, hijyenik pedde, bebek bezinde, elektrikte ve doğalgazda bu vergiler var?" diye sormak daha doğrudur.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap