9 entry daha
  • deniz seviyesinden 100 km yükseklikte bulunan hat.

    yeryüzünden 100 km yükselince uzaya kavuşan uzay araçlarının bundan sonraki hareketi nasıl oluyor merak ediyorum. atmosferin içindeyken dünya'nın uzaydaki hareketinden etkilenmiyoruz, orası tamam. peki aya giden araçlar geri kalan 384.303 km'lik mesafeyi nasıl katediyorlar?

    bildiğiniz gibi dünya, hem kendi hem de güneş'in etrafında; güneş de hem kendi hem de samanyolu* galaksisi'nin etrafında dönüyor *.

    şimdi ay'a giden araçların, 100 km'lik mesafeyi aştıktan sonra; 120 km/s hızla giden arabadan atılan bozuk para gibi boşlukta savrulması gerekir. astronomik hızlarla hareket eden herhangi bir uzay aracının ay'a varabilmesi için, hızının; bir arabadan yan arabaya sıkılan kurşun gibi arabaların hızlarına yani dünyanın hızına göre kat kat fazla olması lazım. burada rüzgar sürtünmesi kaynaklı sapma var ama ihmal ettik.

    rüzgarın ihmal edilemeyeceği bir nokta keskin nişancı tüfekleridir. (üstün körü bir araştırma ile elde ettiğim bilgiye göre) 2500 km/s civarı hızla mermiler namludan çıkmaktadır. (gideceği mesafeye göre) en küçük bir rüzgar hızı mermiyi etkileyebilmektedir. şimdi hafif bir rüzgar binlerce km/s hızla giden mermiyi saptırabilirken, dünyanın yer çekiminden kurtulan uzay araçları nasıl oluyor da 100 binlerce km/s'lik hızlardan etkilenmiyorlar?

    bu konulardaki bilgim çok az arkadaşlar. yanlışlarımı saygı/sevgi çerçevesinde düzeltin lütfen.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap