4228 entry daha
  • rusya'nın feci demografik çöküşü ile ilgili bir makale:

    https://foreignpolicy.com/…rthrate-decline-ukraine/

    yazılıp çizildiği üzere, rusya 2000'lerde commodity boom ile putin liderliğinde toparlamış olsa bile tam anlamıyla bir ölen yıldız. ülkenin siyasal sistemi ve ekonomisi o kadar dinamiklikten uzak ki millet kaçıyor. gençler çocuk yapmıyor.

    rusya'da önümüzdeki 10-20 yıl içinde genç nüfusun erime hızı müthiş hızlanacak. bazılarına göre ukrayna'yı alıp oradan "rus vatandaş" devşirmek de putin'in stratejilerinden biri. çünkü nüfusu ve dinamizmi giden bir rusya şu an askeri olarak pikinde demektir. önümüzdeki yıllarda askerde harcayabileceği nüfus çok çok çok daha dar olacak.
    evet, yüzyıllar sonra bu kadar basit bilgisayar oyunu gibi nüfus muhabbeti yapmak garip geliyor ama gerçekten böyle. rusya ekonomisi ölü, inovasyon yok, gençlik üretmiyor, oligarklar düzeninde yatırımcılık kültürü yok. okuyan batı'ya kaçıyor. e ordu? orada da savaşacak genç nüfus azalıyor.

    rusya 2000'ler modernizasyonunun getirdiği gücün pikinde. bundan sonra her şey downhill. rusya'nın gücünün pikindeyken bir delilik yapması bekleniyordu. ukrayna'nın ne kadar hızlı batılılaştığını da göze alırsak neden putin için bu meselenin bütün ülkeyi yakmaya değer bir konu olarak değerlendirildiğini daha iyi anlayabiliriz. başka açık fırsat yok. bundan sonra rusların relatif gücü sadece azalacaktı.
18321 entry daha
hesabın var mı? giriş yap