16 entry daha
  • herkese merhabalar.

    beşiktaşımızın anlaştığı söylenen, fransız teknik direktör valerin ismael analizimi okumak isteyenler buyursun.

    girişte belirteyim, kendisini eski menajerlik oyunlarında futbolcu olarak beşiktaş'a çok alırdım.

    46 yaşındaki, pro-lisanslı teknik direktör valerien ismael, anlık olarak boşta. son çalıştırdığı takım championship'ten west bromwich'ti. ondan öncesinde ise, barnsley, lask ve wolfsburg gibi takımların teknik direktörlüğünü yaptı. takım takım bakacağız.

    fakat sistemine odaklanmamız gerekiyor. öncelikle kariyer planlamasını 3'lü defans üzerine yapmış bir teknik direktör. 3-4-3, 3-5-2 ya da 5-4-1 gibi sistemlerle takımlarını hazırlamış. en önemli özelliği ne diye sorsanız; "önde boğucu baskı" derim. burası önemli.

    oyun çeşitlemesi açısında, genelde 2 merkez orta saha ile merkezi tutup, topu öne hızlı aktarmaya çalışan bir takım ortaya çıkardı. takımlarında kanatlar, ön tarafı kalabalıklaştırma görevi görür ve rakip takımın ceza alanına birden 5 oyuncu ile girdiğini görürüz.

    özellikle 3-4-3 sistemi ile lask'ta yaptıkları muazzamdı. ben o dönem çok yakından takip etmiştim, o sebeple hocaya hakimim, hızlıca analiz çıkarabiliyorum. öncelikle o sezon inanılmaz bir avrupa yolculuğu yaşamıştı. avrupa'da mart ayını görmüştü.

    şampiyonlar ligi ilek elemesinde basel'i 2 maçta da yenerek sükse yapmış, sonra club brugge'e elenmiş ve avrupa ligi'nde devam etmişti. avrupa ligi'nde gruplarda, psv, sporting ve rosenborg'un arasından lider çıkmış, son 32'de de alkmaar'ı elemişti.

    sonra manchester united'a elenmiş ve coronaın gelişi ile liglere ara verilmişti. o sezon avusturya ligi'nin normal sezonunu salzburg'un üzerinde lider tamamlamış ve şampiyonluk grubu'nda kaybetmişti. kupada da yarı finali görmüş ve salzburg'a kaybetmişti.

    oynattığı takımlarda topla oynama açısından şu anki beşiktaş'tan uzak, zaman zaman rakibe topu bırakan yapısı ile, baskıya açık bir takım oluşturuyor. öncelikle söyleyeyim, takımımızın fizik gücü, valerin ismael için çok çok geride. kritik bir durum.

    nedeni ise, sezon sonunda kalacak gideceklere karar verecekse, fizik gücünün, çalışma azminin önemli olacağı için, çoğu futbolcu için "gitsin" diyecektir. ve sezon başı özlediğimiz çok detaylı kamplardan birini göreceğiz. çünkü fizik gücü bu sistemin her şeyi!

    bir diğer özelliği genç oynatma ve gençleri doğru planlama ile oyuna sürme ustası. takımlarının yaş ortalaması, ligin çok altında oluyor. bu anlamda beşiktaş'ta yeterli genç futbolcu olduğunu görecektir. hatta ligin diğer takımlarına göre şanslı durumda.

    lask öncesi başarısız bir wolsburg dönemi var. ama lask'taki başarısı ile, 20/21 sezonunun başında barnsley'e transfer oldu. barnsley, sezon başında ilk 7 maçını kazanamamıştı. ilk 7 maçını kazanamamış bir takımı, sezon sonu play-off'lara soktu.

    bu süreçte 23 galibiyet aldı, ligi de 5. sırada bitirdi. yükselme grubunda swansea'ya elendi fakat, sonradan aldığı bu takımda kazandığı başarı gözlerden kaçmadı. bonservis bedeli ile west bromwich'e transfer oldu. örneği şöyle vereyim, kafalarda otursun.

    barnsley, valerien ismael gittikten sonra, bu sezon 22. sırada düşme potasında yer alıyor. geçen yıl 5. olmuşlardı. bu tarz bir istatistiği farke'den hatırlıyoruz. geçen yıl premier league'den düşen west brom'da ise sezona harika bir başlangıç yaptı.

    ilk 11 maçta yenilmemiş, 6 galibiyet almıştı. sonra ise üst üste oynadığı 4 deplasman maçını kaybedince bileti kesildi. tabi burada takımın sakatlıklarla boğuştuğu bir döneme denk geldiğini de söylemek gerekiyor. o gittikten sonra takım daha da kötü gitti.

    aslında lask'tayken tam bir deplasman takımı ortaya çıkaran valerien, west brom'da deplasman başarısızlığı yüzünden görevden alındı. şöyle bir veri vereyim, lask'ta ligin rakip alanda en çok top çalan 2. takımıydı. bütün iyi istatistiklerde salzburg'un hemen ardındaydı.

    puan ortalamalarına bakacak olursak; lask'ta 50 maçta 1,98 ortalamaya sahip olduğunu görüyoruz. onun dışında west brom'da 1,45, barnsley'de 1,84 ortalaması mevcut. en iyi ortalama wolsburg'un ikinci takımında 2,04 ile yani gençlerle yakalamış.

    ben lask ve barnsley'de oynattığı oyun ile west brom değil de, daha büyük bir takıma gider diye bekliyordum. bize gelecek olması beni heyecanlandırıyor ve şaşırtıyor. beşiktaş'ta bilinçli ön alan baskısının keyfini süreceğiz gibi duruyor.

    çünkü bu ligin dinamiklerinde, en çok atılan goller, geçiş oyunlarında, rakibin hatası ile ortaya çıkan ataklardan gelir. rakibi hataya sürüklemek de iyi bir baskının sonucudur.

    hayırlı olmasını dilerim.

    okuyan herkese teşekkür ederim.
3222 entry daha
hesabın var mı? giriş yap