88 entry daha
  • forumuna üye olduğum 2004 yılından beri her gün ziyaret ettiğim, sadece altyazılar ve emule linkleri için değil ortamını da sevdiğim için takip ettiğim ve çok faydasını gördüğüm paylaşım sitesidir.. önce bunu söylüyorum ki yazdıklarımın yıkıcı olmasının amaçlanmadığı bilinsin..

    altyazı inceleme işlemleri sonucunda varılan kararların bütün kullanıcılarla paylaşılmaya başlanmasından sonra sözlükte gördüğümüz gibi atışmalar yaşanmış.. ben de bugüne kadar çeşitli konularda bu siteyi eleştiren birisi olarak bu düşüncelerimi kimseyle paylaşmamıştım ama artık 1-2 kelam edesim geldi..

    şimdi diyeceksiniz kardeşim madem foruma üyesin git bunları oraya yaz.. aslında benim de ilk arzum bu eleştirilerimi orada dillendirmekti ama baktım ki format olarak hem burası daha uygun hem de açıkçası yazdıklarım yüzünden olmadık bir tepki almak ve hatta siteden uzaklaştırılmak istemedim.. ha gerçi kullanıcı adım orda da aynı, çok kafasına takan bir yönetici yine bulup yapacağını yapar ama umuyorum ki böyle bir tatsızlık yaşanmaz çünkü yeniden söylüyorum bu yazdıklarım benim fikirlerim ve amacım sadece bunları paylaşmak, içeriden birisi olarak belki de bir bakıma özeleştiri yapmak..

    mesela bugün daha sözlükte yazılanları okuyup "hadi ben de yazayım" demeden önce forumda 1-2 ileti gözüme çarptı.. birisinde anasayfanın üzerine koyulmuş reklamın, sitenin düzenini bozduğundan ve bazı bağlantıların çalışmasını engellediğinden bahsedilmiş.. üyelerden web tasarımı yapan birtanesi de "bence şunu öyle değil böyle yapın işte boyutları belli reklamlar kullanın, flash tabanlı olmasın o zaman sorun olmaz falan filan..." gibisinden bir mesaj atmış.. her cümlenin sonuna da ünlem koymuş.. hemen yöneticilerden birinden cevap gelmiş "bu kadar ünlem koymayın, yarın öbür gün birine para karşılığı web tasarımı yaptırırsanız o iş gecikince ünlemleri o durumda kullanırsınız" tarzında bir mesaj yazmış.. şimdi bu ne demek? benim anladığım bu yönetici arkadaş diyor ki "biz bu hizmeti para karşılığı mı sunuyoruz kardeşim neden çemkiriyorsun?" şimdi düşününce adamın bunu söyleme hakkı tabii ki var ama söylediği üyenin suçu yok adam tavsiyede bulunmuş, yardımcı olmak istemiş.. kaldı ki zaten forum kurmak ve yönetmek demek karşılık beklemeden bilginin paylaşılabileceği bir ortam sunmak demektir.. divxplanet bilgi paylaşımı kısmını çok iyi başarıyor.. hatta bu kadar bilinen bir site tabii ki reklam alınacak ve kazanılan para zaten büyük ihtimalle yine siteye harcanacak.. forumun kurucularından ve yöneticilerinden çoğunun bu yola baş koyduğunu ve sitenin geliştirilmesini çok ciddiye aldığını hepimiz biliyoruz.. ama böyle arada sırada yaşanan tatsızlıklar bence siteye yakışmıyor.. neyse konuyu fazla uzatmayayım.. bunun üzerine başka bir üye cevap yazmış yöneticiye "ne alakası var şimdi bu dediğinizin" diye.. adamı anında siteden atmışlar.. bilemem tabii, umarım sadece o mesaj yüzünden atmamışlardır ama ne sebeple atarlarsa atsınlar olayın başlangıcının o mesaj olduğuna eminim.. çok uzun ve karışık oldu merak edenler buyursun baksın: http://forum.divxplanet.com/…x.php?showtopic=115415

    mesela başka bir başlıkta üyelerden birinin mesajı silinmiş.. o da haklı olarak sormuş "neden silindi" diye.. yöneticiden cevap.. "silindi işte var mı ötesi?".. allahaşkına o üye oraya isterse küfür yazsın.. onu silen insanın neden sildiğini belirtmesi gerekmez mi? benim tek üyesi olduğum forum divxplanet değil.. hatta bazı forumlarda yönetim kademesi çok daha sert.. ama oralarda bile mesaj silinince "gereksiz şeyler yazmayın, terbiyeli konuşun, bu yazdığınızın alakası yok, vs..." gibisinden notlar düşülüyor.. nerede okumuştum hatırlamıyorum sanırım sözlükteki başka bir başlıktaydı, divxplanet iyi hoş ama biraz "ben yaptım oldu" mantığı üzerine kurulu deniliyordu.. o günden beri aklımda bu laf.. ben yaptım oldu.. sanki artık iş cidden biraz öyle oluyor.. bazı yöneticiler gerçekten kendilerine gereksiz vazifeler çıkartıyorlar.. 2-3 kişi bir olup bir üyeyi bazen öyle bir azarlıyorlar ki, içimden diyorum gidin bir de tokat atın bare rahatlayın.. hani sözlükte her yerde kullanılan yeter artık vurmayın adam öldü var hani, aynı o durum.. foruma giriyorum.. bir bakıyorum yıllardır iletilerini okuduğum üyeler teker teker uzaklaştırılmış.. tamam kesin haklı ve mantıklı sebepler vardır.. ama bu kadar kolay mı be kardeşim? en azından bir yerde bir şekilde belirtin "şu arkadaş şu yüzden, bu arkadaş bu yüzden uçurulmuştur" diye.. görüyorum da bazen çünkü insanlar soruyor "aaa ne oldu neden banlandı bu arkadaş?" falan diyorlar.. yok ama cevap tabii..

    çok konuşulan altyazı konusuna gelirsek.. bence kesinlikle takdir edilmesi gereken bir iş yapıyorlar.. yanlışları da olacaktır doğruları da, ama ne olursa olsun bir işi bu kadar ciddiye almak ve bunu karşılıksız yapmak kolay değil.. fakat bence yeni geçilen sistem gereksiz olmuş.. tamam eminim birçok çevirmen yola fazla iddialı çıkıp kötü çevirilere imza atıyorlardır ve bunların büyük bir kısmı da "neden silindi kardeşim çevirim?" diyerek asıl çevirmen grubunun başını ağrıtıyordur.. ne yapılabilir mesela.. "onaylanmış", "onay bekliyor" ve "onaylanmamış" diyerek 3 ayrı gruba ayırırsın.. bunu yaparken de sabit bir başlıkta belirtirsin: onaylanmış bu demek, onay bekliyor şu demek, onaylanmamış da şu şu şu sebeplerden onaylanmamıştır, bu konuda soru sormayın.. biter gider.. mesela demin baktım bir dizinin çevirilerine.. anime hatta sanırım neyse.. üyenin biri rahat 15-20 bölüm çevirmiş.. hepsinin yanında eksik çeviri, vasatın altı kalite, ağır imla hataları falan filan yazmışlar.. tamam eyvallah sonuçta bu çevirileri kontrol edenler artık bu konuda belirli bir tecrübeye sahip olmuş insanlar ama ne bileyim.. kendimizi o çevirileri yapan arkadaşın yerine koyarsak eminim daha iyi anlaşılacaktır ne demek istediğim.. ayrıca şunu da belirtmek istiyorum.. çeviri gerçekten zor bir iştir.. zor olmasının nedeni de göreceli olması değil çok büyük bir birikim gerektirmesidir.. ben filmleri her zaman orijinal dilleriyle izliyorum ve ingilizce olanları ya ingilizce altyazıyla izliyorum yada altyazısız izliyorum.. yani türkçe altyazıları sadece başkalarıyla izlerken görebiliyorum ve divxplanete ait gördüğüm altyazı sayısı maksimum 50dir.. dilbilgisi anlamında hata oranı gerçekten sıfıra yakın ama özellikle belirli kültürlere ait deyimler veya kalıplaşmış/anlam kaymasına uğramış sözcükler arada sırada yanlış çeviriliyor.. bunu yapanlara sitenin en eskisinden en yenisine bütün çevirmenleri (en azından benim altyazılarını gördüklerim üzerinden konuşursam) dahil.. bunu sadece üzerinde durulması gereken bir nokta olarak belirtiyorum ve biliyorum ki bu gibi bir eksikliği gidermek için okumaktan-araştırmaktan ziyade insanın aktif olarak ingilizce eğitimi veya öğretimi içinde bulunması gerekir.. hatta yurtdışında belirli bir süre yaşaması.. ama şimdiye kadar bu noktaya asla değinilmemiş ve sanırım bunun sebebi de bu tarz hataları görebilecek insanların zaten türkçe altyazıları kullanmıyor oluşu..

    hava çok sıcak ve zaten dünkü maç yüzünden moralim bozuk olduğu için daha fazla yazamayacağım.. ama tekrar ve tekrar belirtiyorum bütün bu yazdıklarıma bakınca ben de görüyorum genelde olumsuz eleştiri yapmışım ama eminim ki hak veren de vermeyen de bu yazdıklarımın saçma olduğunu düşünmeyecektir.. dediğim gibi bunları yöneticilerden birine özel mesaj olarak atmak veya forumda ilgili yerlere yazmayı çok isterdim.. ama herkes biliyor ki o zaman yazılanlar amacına ulaşmayacağı gibi belki de kimseler okuyamadan da silinecekti..

    divxplanet üyelerinden sözlüğü devamlı takip eden de var sözlükte yazar olan da var, bunu biliyorum.. zaten onların da çoğunun kullanıcı adları forumdakiyle aynı.. hem sözlük üyelerinden hem de divxplanet üyelerinden rica ediyorum.. buradan veya forumdan bana lütfen özel mesaj atmayın.. çünkü genelde böyle konular uzadıkça insanlar kırıcı olabiliyor.. ben yazdıklarımda dediğim gibi genelde olumsuz noktalara değinmişim ama lütfen bu noktalara odaklanmayın.. yöneticilere ve siteye hakkını verdiğim yerler de var.. zaten bunları yazdıktan sonra her gün foruma girmeye devam edeceğim.. çok aktif olmasam da oraya da yazacağım.. zaten çok aktif bir divxplanet üyesi olup yönetici ve üyelerle ilişkimi arkadaşlık boyutuna getirmiş olsam sanırım şuan objektif davranıp bunları yazamazdım.. dediğim gibi bu yazdıklarımı beğenin veya kötüleyip zamanın ötesine gönderin ama lütfen özelden olumlu/olumsuz mesaj atmayın..
1125 entry daha
hesabın var mı? giriş yap